U bent hier:

Serifos, Griekenland - Piet van Kalmthout

Lezing of congres Wetenschap

Serifos is een eiland in de Egeïsche Zee, hemelsbreed iets meer dan 100 km ten zuidoosten van Athene gelegen. Het maakt deel uit van de Cycladische eilanden, waartoe ook Santorini behoort. De witte huizen, restaurantjes, molens, vissers- en plezierboten, kenmerkend voor de meeste Griekse eilanden, maken het eiland tot een geliefd vakantieoord. Toch heeft Serifos ook andere tijden gekend. Het eiland was zeer rijk aan ijzererts. Vooral in de eerste helft van de 20e eeuw werd het uitbundig gedolven. Overal zijn de restanten van de mijnbouw zichtbaar waardoor het eiland er momenteel als een gatenkaas uitziet op de plekken waar de toeristen nauwelijks komen.
Naar aanleiding van bezoeken aan het eiland in 1983, 2006 en 2007 kan een goed beeld van het eiland worden gegeven. De geologie, die aansluit bij de geologie van een van Europa's beroemdste mineralenvindplaatsen: Lavrion, wordt besproken. Vervolgens worden ook de diverse mineralenvindplaatsen bezocht, en de gevonden mineralen getoond. De beroemdste Serifos mineralen zijn ilvaiet, prasem (groene kwarts) en granaat.
In het tweede deel van de lezing komen uitgebreid de koperslakken aan bod. In de Griekse oudheid is er namelijk op het eiland ook koper gewonnen en verwerkt. In de koperslakken zijn de meest schitterende micromineralen te vinden, waaronder connelliet, brochantiet en werkelijk kristalheldere spangoliet.
Mineralen zoeken op Serifos is streng verboden. In 2006 en 2007 kon aansluiting gevonden worden bij enkelen aan wie bij hoge uitzondering een vergunning was verstrekt.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Elzenhof
Kerkplein
2650 Edegem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Mineralogische Kring Antwerpen vzw
Contact mka@minerant.org
Links
Trefwoorden mineralen, Serifos