U bent hier:

Script for a Beautiful Landscape

Tentoonstelling Audiovisuele kunst

nadine presenteert de solotentoonstelling Script for a Beautiful Landscape met werken van Samah Hijawi die reflecteren over de rol die landschappen spelen in verhalen, herinneringen en identiteiten die ons vormen. Meestal neemt ze kunstwerken over Palestina (verschillende tijdsstippen gemaakt) als vertrekpunt om zelf werk te maken dat inzoomt op hoe politiek in deze werken ingebed zit. Zo biedt ze een nieuwe lezing ervan, soms voorzien van een beetje humor.
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd naar aanleiding van Hijawi's nieuwe performance Godefroid de Bouillon; the Bastard son of Antara Bin-Shaddad, die begin december in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Brussel wordt gepresenteerd.
Godefroid de Bouillon; the Bastard son of Antara Bin-Shaddad (2019)
Een verhaal dat doorheen tijd en ruimte springt, brengt de kunstenaar en haar grootmoeder in Palestina samen met twee bekende Europese persoonlijkheden; Godefroid de Bouillon, bekend als de eerste koning van Jeruzalem en de buitenechtelijke zoon van de beroemde Arabische dichter Antara Bin-Shaddad; en de 16de-eeuwse Vlaamse schilder Pieter Bruegel. De tijd lost op wanneer we tussen duizenden jaren heen en weer reizen - van Jeruzalem, naar Brussel, naar Londen en terug naar Jeruzalem. In navolging van de niet-lineaire hakawati-structuur van het episch vertellen van verhalen, worden persoonlijkheden en beelden op een speelse manier ontheemd en opnieuw gecontextualiseerd in een koloniale geschiedenis. Met behulp van verschillende vormen van collage in zowel het verhaal als de beelden neemt Hijawi ons tactvol bij de hand om samen te kijken hoe het kolonialisme diep ingebed is in het Europese kunstcanon.
lecture-performance (70min) at Royal Museum of Fine Arts (KMSK) Brussels, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel
woe 4 december 2019, 15:30 in Arabisch, ondertiteling NL/FR
don 5 december 2019, 15:30 in Engels, ondertiteling NL/FR

Samah Hijawi is een kunstenaar en onderzoeker die momenteel doctoreert in de kunsten aan de ULB en de Academie Royale Des Beaux Art de Bruxelles, België. In haar multimediale werken verkent ze de esthetiek van de representatie in kunstwerken die verwijzen naar de geschiedenis van Palestina. Haar werken zijn onder meer te zien geweest in The Hayward Gallery in Londen, BOZAR en Beursschouwburg in Brussel, Bureau Europa-Maastricht, MoMa en Apex Art in New York; Darat al Funun in Amman. Eerder werkte ze samen met Ola El-Khalidi en Diala Khasawneh voor de Makan Art Space (2003-2016), een onafhankelijke ruimte voor hedendaagse kunst in Amman. En samen met Shuruq Harb en Toleen Touq was ze medecurator van het platform The River has Two Banks (2012-2017), geïnitieerd om de groeiende afstand tussen Jordanië en Palestina aan te pakken.

Info

Waar n0dine projectroom
Lakensestraat 105
1000 Brussel

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 1 november 2019 tot 5 december 2019
Organisatie NADINE
Contact bruna@nadine.be
+32 2 513 41 04
Links
Beleef Brussel

Beleef Brussel!

Op UiTinBrussel.be vind je 1001 gebruiksklare tips.

Ontdek ze hier