U bent hier:

Schrijvers op zondag: Ish Ait Hamou (Factorij Festival)

Lezing of congres Literatuur

Ish Aït Hamou (1987), bij het grote publiek vooral bekend als choreograaf en jurylid van So You Think You Can Dance, schrijft van jongs af verhalen. Zijn liefde voor dans en choreografie gaat hand in hand met die voor woorden. In 2014 debuteerde hij met het boek Hard hart, waarvan 10.000 exemplaren werden verkocht.

Ish Ait Hamou gaat met jou in gesprek over zijn meest recente boek Het moois dat we delen. In het verhaal wonen Soumia en Luc in dezelfde buurt, maar ze kennen elkaar niet. Hun leven speelt zich voornamelijk af aan de schoolpoort, bij de plaatselijke kruidenier en op het voetbalveld. Zij probeert met de moed der wanhoop het verleden achter zich te laten. Hij leeft in en met het verleden. Wanneer ze elkaar bij toeval leren kennen, komen ze voor verscheurende keuzes te staan. Een beklijvend verhaal over hoe je het leven weer oppakt na een ingrijpende gebeurtenis.

Heb jij het boek gelezen én wil je er graag met hem over in gesprek gaan? Schrijf je vragen op en breng ze mee. Ish bespreekt graag elke vraag in deze ‘leesclub’ op zondag.
 

Fragment uit Het moois dat we delen:

"Het is de eerste keer dat ik mijn slaapkamer weer in het volle daglicht zie. Alles in deze ruimte is precies zoals ik het me herinner, en toch is alles veranderd. Levenloos. Kil. Alsof hier nooit iemand werd grootgebracht, alsof hier nooit iemand heeft gehuild of gelachen. Alsof alles vergeten moest worden. Ik lig op bed en luister naar de stilte waar ik de afgelopen jaren zo naar heb verlangd. Maar nu hunker ik vooral naar geluid dat het leven normaal maakt. Alledaagse geluiden waar ik vroeger wakker mee werd. Die mijn huis mijn thuis maakten. De voetstappen van moeder. Het gekletter van glazen, kopjes en borden. Ook warmte heeft een geluid. Je kan het niet beschrijven, maar je hoort onmiddellijk wanneer het er niet meer is.

Als het had gekund, had ik de zon verboden ooit nog op te komen. Ze schijnt met overtuiging mijn slaapkamer binnen en herinnert me eraan dat ik bij de levenden hoor. Maar het lukt me niet uit bed te komen. Ik draag een joggingbroek, een trui en sokken, mijn radiator staat op de hoogste stand, de warme zomerdagen zijn ingetreden en toch lijkt het hier te vriezen. Ik wil uit bed komen, maar ik weet niet wat ik erna moet doen. Wat het vervolg is. Leven is nog nooit zo niet-vanzelfsprekend geweest. Zolang ik blijf liggen, heb ik het gevoel dat ik het leven niets verschuldigd ben. Dat ik niemand iets verschuldigd ben."

 

www.ishaithamou.be

 

PERS

Bekijk hier een interview met Hamou over zijn boek op de VRT

Info

Links
Waar CC De Factorij
Willem Lambertstraat 10
1930 Zaventem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 4 oktober 2020
Prijs
Basistarief: 10,00 €
€ 10,0
Reservaties
Organisatie CC De Factorij

Taaliconen

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen. Meer info Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed. Meer info
Trefwoorden Woord , openingsfestival, factorij festival, drie taaliconen, vier taaliconen

De museumpas, iets voor jou?

Met een museumpas bezoek je meer dan 180 Belgische musea zo vaak je wil.

Koop een museumpas