U bent hier:

Schatkamer St-Catharina

Tentoonstelling Decoratieve kunst

Religieus zilverwerk en de oudst bewaarde Angelsaksische weefsels van Europa vormen de belangrijkste kerkschat van Limburg! Bewonder ook de Codex Eyckensis, het oudste evangelieboek van de Benelux.
Op loopafstand van het Regionaal Archeologisch Museum bevindt zich de neoclassicistische Sint-Catharinakerk. Hoewel deze parochiekerk reeds in 1244 werd opgericht kreeg ze pas in 1840-1841 haar huidige vorm. Deze kerk is toegewijd aan de martelares Catharina van Alexandrië, die omstreeks 310 voor haar geloof, geradbraakt en onthoofd werd.

Deze kerk bezit één van de, zoniet dé belangrijkste kerkschatten van Limburg. Het betreft één van de opmerkelijkste cultuurhistorische overblijfselen uit de Karolingische periode (750-900 n. Chr.): de CODEX EYCKENSIS, het oudste evangelieboek van de Benelux. Deze Codex, afkomstig uit de voormalige abdijkerk van Aldeneik, wordt gedateerd in de eerste helft van de 8e eeuw en is omhuld met een waas van mysterie. Dankzij een zorgvuldige restauratie (1984-1994) bevindt dit verlichte manuscript zich in een uitstekende staat.

Daarnaast herbergt de kerkschat ook nog eens de oudst bewaarde Angelsaksische weefsels van Europa (eerste helft 8e eeuw). Het zou gaan om stoffen die toebehoorden aan de zussen Harlindis en Relindis en stukken van een vroegmiddeleeuwse kazuifel. Via twee Angelsaksische missionarissen, St. Bonifacius en St. Willibrord, zijn deze stoffen van geweven zijde en borduurwerk in de voormalige parochiekerk van Aldeneik terecht gekomen. Later werden ze overgebracht naar de Sint-Catharinakerk in Maaseik. Opnieuw zult u zich verbazen over hun fijnzinnige schoonheid.

Van 1 april tot en met 31 oktober open tot 17:00. Op Paasmaandag, Pinkstermaandag en de maandagen in juli en augustus ook geopend. Gesloten op 1 januari; 14 maart; 1, 2, 11 en 15 november; 24, 25 en 31 december.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Sint-Catharinakerk Maaseik
Grote Kerkstraat 1
3680 Maaseik

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Dinsdag - zondag van13:00tot16:00
Organisatie Musea Maaseik
Contact musea@maaseik.be
+32 8 9566890
Links