U bent hier:

Schaduw van het licht

Tentoonstelling Fotografie

Kathleen Ramboer maakt in eerste instantie foto’s om haar grote liefde voor de fotografie, om tegemoet te komen aan een onweerstaanbare drang, de inspiratie? Ze wil schoonheid, eenvoud, puurheid evoceren. Ze wil vooral, niet willen zijn zoals zo velen. Ze wil een schaduw afwerpen, een slagschaduw nalaten als teken van haar existentie. Haar foto’s zijn, staan recht, ze kijken je aan. Ze vragen je niet om stil te staan en te filosoferen. Ze wenken je heel zacht en teder en vragen je heel bescheiden om een kleine moeite te doen.

Aan haar werk liggen geen zwaar filosofische bedenkingen of constructies aan de oorsprong, wat ook helemaal niet wil zeggen dat het volstrekte toevalligheden zijn. Kathleen fotografeert als een schilder als een bewonderaar van Nature morte (Morandi), als een intense natuurliefhebber. Ze houdt van onze grootste Vlaamse primitieven, van hun stofdifferentiatie, van hun oog voor het detail. Haar werken zijn geen ensceneringen, geen gekunstel met rekwisieten. Haar werken zijn meestal “Toevallige ontmoetingen” ontmoetingen die raken. Zaken en dingen, contexten “Die er toe doen” krijgen haar bijzondere aandacht.

Deze werken neigen naar abstractie, maar zijn o zo realistisch, zo aan voelbaar, bijna tastbaar. Ze blinken uit door hun ontroerende eenvoud en het subtiele lijn- en kleurenspel. Kleuren worden bij haar enkel gebruikt wanneer ze een meerwaarde betekenen voor het werk: kobaltblauw, grasgroen, oranje en enkele keren rood. Haar werk is af, maar, met een kleine onvolmaaktheid. Haar werken zijn een presentatie van haar bewust leven. Ze kent de wereld en haar omgeving, de natuur, de dingen. Ze interageert met dit leven en haar omgeving.
Als een dichter, ordent ze haar foto’s. Zonder haar te verliezen in techniek streeft ze enkel het beste resultaat na.

Jean De Groote
Beeldend kunstenaar over Kathleen Ramboer

FEESTELIJKE OPENING DONDERDAG 19.04.18 om 19:00.
Inleiding Gerrie Roels
co-founder Kunst- en Designlabo ‘La Chose’ Roeselare

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Het Objectief
Papegaaistraat 55
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 19 april 2018 tot 26 mei 2018
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Het Objectief
Links