U bent hier:

Ruïnes, bouwstenen van de tijd - Gent

Lezing of congres Erfgoed

Monumentenwacht en Abdijmuseum Ten Duinen bundelen de krachten rond behoud, beheer en ontsluiting van ruïnes in Vlaanderen en delen hun ervaring en kennis met het brede erfgoedveld. De derde activiteit in deze reeks vindt plaats in Gent: bij de Sint-Baafsabdij. Thema: Natuur & Erfgoed!
Nog steeds vrezen heel wat monumentenzorgers dat muurplanten een bedreiging vormen voor het bouwkundig erfgoed. Sommige planten kunnen schade berokkenen aan dergelijk erfgoed, maar lang niet allemaal. Muurplanten kunnen zelf ook een culturele erfgoedwaarde bezitten en zo die van het bouwkundige erfgoed versterken. De ruïnes van de middeleeuwse Sint-Baafsabdij vormen daarvan een prachtig voorbeeld. We duiken ook even in de leefwereld van de middeleeuwse monniken. Hoe gingen zij met planten om?
Programma:

19u: Verwelkoming | inleiding door Historische Huizen Gent, Monumentenwacht & Abdijmuseum Ten Duinen

19u15: ‘Ruïnes en muurplanten op de Sint-Baafssite: onverdeeld erfgoed?’
Spreker: Paul Van den Bremt (historisch ecoloog, kenner Sint-Baafssite)

20u: Bezoek aan de ruïnes van de Sint-Baafsabdij met aandacht voor muurplanten door Paul Van den Bremt & Geert Heyneman
(stadsecoloog Gent & culinaire duizendpoot eetbare planten en onkruiden).

21u30: Napraten met een drankje & hapje

22u: Einde

Praktisch:
Locatie: Voorhoutkaai (ingang Coyendanspark), 9000 Gent
Inschrijven: Deze activiteit is gratis toegankelijk. Om praktische redenen is inschrijven wel verplicht. Wees er snel bij! Stuur ten laatste drie dagen vóór elke activiteit een mail naar abdijmuseum@koksijde.be. Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je zal aanwezig zijn. Pas na het ontvangen van een positieve bevestigingsmail ben je zeker van je deelname.

Partners 'Ruïnes, bouwstenen van de tijd': Monumentenwacht, Abdijmuseum Ten Duinen, Gemeente Koksijde-Oostduinkerke, Vlaanderen, Erkend Museum, Herita, Historische Huizen Gent, Duffel, provincie Limburg, Cinema Plaza, provincie Vlaams-Brabant, provincie Antwerpen, het MOT, Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE), Monumentenwacht provincie Antwerpen, monumentenwacht Limburg

Info

Waar Sint-Baafsabdij
Voorhoutkaai 35
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 16 mei 2019
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Reservaties
Organisatie Abdijmuseum Ten Duinen
Links