U bent hier:

Ros Beiaardommegang van zondag 30 mei 2021

EEN ONVERGETELIJK SPEKTAKEL!
De Ros Beiaardommegang van zondag 30 mei 2021 belooft opnieuw een grandioos evenement te worden met historische en eigentijdse taferelen, muziek, toneel en dans gebracht door bijna 2.000 gekostumeerde figuranten en acteurs. Een 20-tal praalwagens, getrokken door de prachtigste paarden, zorgen voor een indrukwekkend decor. Acrobaten, steltlopers, vendeliers en speciale effecten verhogen nog de spektakelwaarde.
Hoogtepunt van elke ommegang is uiteraard het steigerende en dansende Ros Beiaard, bereden door de Vier Heemskinderen en gedragen door de stoere pijnders, onophoudelijk van opzwepende muziek voorzien door de Ros Beiaardharmonie. De vedelaar, Kalleke Step, de buskruitschutters en hellebaardiers wijken geen moment van de zijde van het Ros Beiaard. Samen trakteren zij de 100.000 toeschouwers langs het parcours op een unieke ervaring. Beleef het mee op zondag 30 mei 2021 in Dendermonde!

EEN ALOUDE SAGE
De sage van het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen past in de traditie van Karelromans, populaire literatuur uit de middeleeuwen, waarin de figuur van Karel de Grote (748-814) een belangrijke rol speelt. Deze verhalen werden veelal verteld door minstrelen, dichters-zangers die rondtrokken van dorp tot dorp. Spanning en sensatie waren daarbij belangrijker dan historische correctheid of interne samenhang.
Oorspronkelijk ontstaan als een Oudfrans heldendicht, met ‘Renaud de Montauban’ als hoofdpersonage, verspreidde het verhaal zich al snel over heel Europa. Er zijn versies bekend in het Duits, Italiaans, Engels en uiteraard ook in het Nederlands.
Hoewel de verhalen onderling lichtjes verschillen, zijn er een aantal elementen die steeds terugkeren zoals de strijd tussen Aymon en Karel, het optreden van een mysterieuze tovenaar Malegys, en uiteraard het wonderpaard, genaamd Beiaard, dat trouw aan de zijde staat van de vier Aymonszonen.
Al deze ingrediënten, doorheen de eeuwen vermengd met lokale verwijzingen, zorgen ervoor dat het verhaal over Beiaard en de Heemskinderen ook vandaag nog tot de verbeelding blijft spreken van talloze mensen, niet alleen in Dendermonde, maar in grote delen van Europa.
Sinds 2005 werd het Ros Beiaard en zijn tienjaarlijkse ommegang toegevoegd aan de UNESCO-lijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Binnenstad
Grote Markt
9200 Dendermonde

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
tot
Prijs
Basistarief: 0,00 €; Tribunezitplaats Parcours: 25,00 €; Tribunezitplaats Justitieplein: 40,00 €; Tribunezitplaats Grote Markt: 60,00 €
gratis
Reservaties
Organisatie Ros Beiaardcomité
Contact +32(0)52 21 39 56
Links
Trefwoorden rosbeiaard, valleedeladendre, jongerentip, INTER
Verschenen artikels Wat is het Ros Beiaard? (BILL)
Wat is het Ros Beiaard? (BILL)

BILL.be selecteert voor 16- tot 26-jarigen wat ze niet mogen missen. Tips, video's en wedstrijden!