U bent hier:

Rebekka West - Het Nationale Theater

Theatervoorstelling Tekst en muziektheater


Rebekka West is het hoofdpersonage uit wellicht een van de diepzinnigste theaterstukken van Henrik Ibsen. Plaats van gebeuren: Rosmersholm, het huis waar dominee Rosmer jarenlang woonde met zijn echtgenote Beata. Tot zij zelfmoord pleegde. Na haar dood blijft haar gezelschapsdame Rebekka er wonen om de dominee te troosten. Maar er is meer aan de hand. Het is duidelijk dat zij al een tijd verliefd zijn. Misschien was dat wel de aanleiding tot de zelfmoord van Beata. Bovendien verhult Rebekka een groot geheim. Een tragedie is onafwendbaar. Zeker in een kleine gemeenschap waar elk gerucht snel een eigen leven leidt.
 
Naast een liefdesdrama bevat het stuk ook een sociaal-politieke laag. Onder invloed van Rebekka wil Rosmer, als gerespecteerd lid van zijn gemeenschap de nieuw verkozen progressieve regering steunen. Hiermee wekt hij de woede op van zijn vriend en zwager Kroll, de plaatselijke schoolmeester. Kroll begint Rosmers plannen te saboteren, confronteert hem met zijn relatie met Rebekka en hekelt het paar, aanvankelijk in bewaakte bewoordingen, in de plaatselijke krant.
 
Om aan de insinuaties en roddels te ontsnappen vraagt Rosmer Rebekka ten huwelijk. Zij weigert echter uit schuldgevoel, in het besef dat zij het was die mevrouw Rosmer naar diepere diepten van wanhoop dreef en op een bepaalde manier zelfs haar zelfmoord aanmoedigde. Omdat Rosmer geen manier kan bedenken waarop ze samen kunnen leven, zullen ze samen sterven. Aan het einde van het stuk kiezen beide personages voor de verdrinkingsdood door net als Beata van de molendam te springen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Stadsschouwburg Brugge
Vlamingstraat 29
8000 Brugge

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
Basistarief: 20,00 €; Basistarief Rang 2: 18,00 €; Basistarief Rang 3: 14,00 €; Jongerentarief (t.e.m. 25 jaar) Rang 1: 10,00 €; Jongerentarief (t.e.m. 25 jaar) Rang 2: 9,00 €; Jongerentarief (t.e.m. 25 jaar) Rang 3: 7,00 €
€ 20,0
Reservaties
Organisatie Cultuurcentrum Brugge
Trefwoorden bruggeleest