U bent hier:

Rataplan / Amara Reta en Rashif El Kaoui // Een Jihad van Liefde

+1 punt

Theatervoorstelling Tekst en muziektheater

Mohamed El Bachiri’s vrouw kwam om in de Brusselse metro tijdens de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Maalbeek. Als eerbetoon aan zijn vrouw schrijft hij ‘Een Jihad van Liefde’ dat inmiddels meer dan honderdduizend keer over de toonbank ging en vertaald werd in het Duits, het Engels en het Frans. Het boek zoomt in op Mohameds jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Het leed dat hem is aangedaan, buigt hij op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.
In de theaterbewerking zien we Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken blikt hij terug op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op de rails probeert te krijgen. Ondertussen gaat hij in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit.

Mohamed heeft net zijn tweede boek uit: ‘De odyssee van Mohamed’. Daarin vertelt hij over zijn lange odyssee na de aanslagen waarbij hij zijn vrouw Loubna verloor. Opnieuw werden zijn woorden opgetekend voor David Van Reybrouck en uitgegeven door De Bezige Bij.

Mohamed mocht de Konstanzer Konzilspreis in ontvangst nemen. Deze Duitse prijs voor Europese tolerantie bekroont om de twee jaar een persoon of een organisatie die zich inzet voor Europese ontmoeting en dialoog.

In de pers:

‘Ook de jihadist van liefde, de man vol mededogen, ontsnapt niet aan de dagelijkse miserie en eenzaamheid, zien we hier. Het is in die waardevolle, ontroerende toevoeging dat deze theaterversie het verschil maakt.’ (Filip Tielens, De Standaard, 3/5/2019, ***)

'de kunst om grote gebaren klein te houden' (Gilles Michiels, Etcetera, 13/5/2019)

'Een kleinood om te koesteren.' (**** Magali Degrande, Het Nieuwsblad, 13/8/2019)

Interview met Phara De Aguirre in De Afspraak. Bekijk het hier.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar CC De Werf
Molenstraat 51
9300 Aalst

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Prijs
Basistarief: 12,00 €

€ 12,0

Kansentarief voor UiTPAS Dender: € 1,5

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie CC De Werf
Contact ccdewerf@aalst.be
053 72 38 11
Links

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS