U bent hier:

Racisme: over wonden en heelkracht

Lezing of congres Samenleving

Over racisme wordt op een vreemde manier in debat gegaan. Vaak lijkt het alsof het bestaan van racisme zachtjes wordt ontkend of op zijn minst gerelativeerd. Het huidige debat draagt zelden bij tot een oprechte dialoog en laat mensen jammer genoeg verweesd achter. Misschien wordt er ook wat teveel over de mensen gesproken en al even vaak met een vermanende vinger naar de ander gewezen. Feit blijft wel dat iedereen hier mee te maken heeft en een opdracht heeft in hoe we hiermee kunnen en willen omgaan. Maar ben je slachtoffer van racisme, wat dan?
We mogen dan ook zeer blij zijn dat er eindelijk een boek is verschenen dat inzoomt op de binnenkant van slachtoffers van racisme. Met haar boek ‘Racisme: over wonden en veerkracht’ – legt Naima Charkaoui uit hoe racisme de gezondheid en de ontwikkeling schaadt van de mensen die erdoor getroffen worden. Ze geeft ook handvatten om de veerkracht en weerbaarheid van de slachtoffers te versterken. Met die wegwijzers kunnen zowel mensen die zelf geviseerd worden door racisme, als mensen in hun omgeving (ouders, vrienden,…) én professionals aan de slag.
Met deze lezing willen we zowel mensen die rechtstreeks met racisme te maken krijgen uitnodigen om in dialoog te gaan met de schrijfster én willen we ook professionals uit de welzijnssector, het onderwijs of de hulpverlening bereiken omdat het zo belangrijk is om mensen terug weerbaar te maken opdat ze verder kunnen in hun leven.
Tijdens de avond zullen leden van ’t Origineel ook getuigen over eigen ervaringen, waarover vervolgens met Naima in gesprek gegaan wordt.
Gastheer: Maarten Van Camp.
Naima Charkaoui studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de UGent en was tussen 2001 en 2014 coördinator van het minderhedenforum. Sinds 2014 werkt ze voor het kinderrechtencommissariaat waar ze sinds 2019 Vlaams kinderrechtencommissaris ad interim is. Ze schreef onlangs het boek Racisme. Over wonden en veerkracht - Een vurig pleidooi voor ondersteuning van de slachtoffers van racisme, met een focus op veerkracht, weerbaarheid en hoop.
Deze avond wordt georganiseerd door ’t Origineel, Dienst Gelijke Kansen Geel, Bib Geel en met steun van Vorming Plus Kempen.
deze avond is gratis. Graag inschrijven via gelijke.kansen@geel.be of via de bib Geel.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek Geel
Werft 30
2440 Geel

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Reservaties
Organisatie dienst gelijke kansen