U bent hier:

RACE

Theatervoorstelling Tekst en muziektheater

“RACE is een toneelstuk over leugens. Het gaat over rassenverschillen, over het feit dat iedereen hier (bewust dan wel onbewust) nog steeds naar handelt en over de leugens die we elkaar hierover vertellen”, aldus Mamet.

 

In RACE nemen twee ervaren advocaten, de ene wit, de andere zwart, de verdediging op zich van een rijke en beroemde man die ervan beschuldigd wordt een jonge, zwarte vrouw verkracht te hebben. En dan is er ook nog een jonge, zwarte advocaatstagiaire, die nog maar net met hen samenwerkt. In haar afstudeerscriptie behandelde ze ‘het structurele voortbestaan van racisme bij zogenaamd onbevooroordeelde transacties’. En daar draait het ook om in RACE. Hoe graag we het ook anders zouden willen zien, het doet er nog steeds toe of je wit of zwart en man of vrouw bent. Ras en gender bepalen nog steeds mee hoe je handelt en kijkt en hoe je behandeld en bekeken wordt.

 

We volgen deze vier personages in de voorbereiding van deze lastige en complexe zaak. Er staat veel op het spel, voor elk van hen op een andere manier. In eerste instantie draait het vooral om de immoraliteit in de advocatuur, de parasitaire aard van de nieuwsmedia en de schuldvraag in deze zaak. De beschuldigde ontkent maar is hij onschuldig en welke factoren beïnvloeden de beschuldigde zelf, de advocaten, elke met hun eigen achtergrond en ervaring, de pers, de perceptie,…? Wanneer de advocaten hun strategie voor de rechtszaak beginnen uit te werken, komt de kwestie zwart versus wit steeds meer centraal te staan. Bij elk personage blijkt de huidskleur een essentiële rol te spelen.

In RACE stelt men de schuldvraag niet enkel in de juridische maar ook in een maatschappelijke en persoonlijke context. Hoe handel jezelf? Waarom? Wat zijn de gevolgen daarvan en wat gebeurt er als je je daar bewust van wordt? In moeilijke en verwarrende tijden van migratie, globalisering, polarisering, verrechtsing en dekolonisatie is RACE – geschreven in 2009 – nog steeds een zeer actuele voorstelling die aanzet tot nadenken en de nodige gespreksstof zal opleveren.

 

De Amerikaanse auteur David Mamet (°1947) maakte in 1974 naam met zijn stuk Sexual Perversity in Chicago. In 1982 ontving hij de Pulitzerprijs voor Glenngary Glen Ross, over de keiharde overlevingsstrijd op een makelaarskantoor. In 1992 volgde het controversiële Oleanna, een machtsstrijd tussen een professor en een studente, over politieke correctheid en ongewenste intimiteiten. Hij kreeg o.a. Oscarnominaties voor zijn filmscenario’s The Postman Always Rings Twice, Wag the Dog en The Verdict.

 

In 2009 schreef Mamet RACE, een heftig toneelstuk met provocatieve humor en scherpe, snelle dialogen. Het werd toen in New York in anderhalf jaar tijd maar liefst 330 keer gespeeld. Het Nationale Theater ensceneerde RACE recent nog, in 2016, met succes.

Info

Waar CC De Werft
Werft 32
2440 Geel

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: dinsdag 3 december 2019
Reservaties Bestel tickets
Organisatie CC De Werft
Contact info.dewerft@geel.be