U bent hier:

Quiz Mei '68 + concert David Rovics

Op zaterdag 26 mei organiseert 't Uilekot i.s.m. Vormingplus een avondvullend programma rond mei '68. Wie wenst kan vanaf 18u00 aanschuiven aan tafel voor een warme hap (vlees of veggie) aan € 12 per persoon. Om 19u00 is er een quiz over allerlei weetjes rond mei '68 en aansluitend is er om 21u00 een concert van David Rovics.
In mei 2018 is het 50 jaar geleden dat de culturele revolutie ‘mei ’68’ heeft plaatsgevonden. In mei 1968 brak vanuit een studentenopstand een algemene staking uit over heel Frankrijk, de Parijse studentenrevolte genaamd. Ook in andere landen waren er grootschalige protesten. In België staakten de studenten in Leuven tegen de Franstalige invloed in de universiteit, met de uiteindelijke splitsing van de tweetalige universiteit in de Nederlandstalige Katholieke Universiteit Leuven en de Franstalige Université catholique de Louvain tot gevolg. Ook de afsplitsing van de Vrije Universiteit Brussel van de voorheen tweetalige Université Libre de Bruxelles is gerelateerd aan mei '68. De manifestaties waren uniek omdat ze niet uitgingen van een bepaalde bevolkingsgroep, maar omdat ze etniciteit, cultuur, klasse en leeftijd overstegen.

Ondertussen ligt dit 50 jaar achter ons. Stond je toen op de barricaden? Was je een toeschouwer van op afstand? Zat je nog in de pampers? Wat weet je (nog) over de muziek, politiek en film uit die tijd? We dagen jou uit! Stel een ploegje samen van max. 4 personen en kom jouw kennis uittesten tijdens een quiz georganiseerd door Stefaan Segaert van Vormingplus Waas-en-Dender. Tussendoor brengt de muzikant Ward Vandelanotte (Koot'n Kazan) met zijn stem en gitaar een aantal protestsongs van toen.

Je kan deelnemen door je met een ploegje van 4 personen in te schrijven. Maximum 6 ploegen.

Aansluitend om 21u00 stelt David Rovics zijn nieuwe CD 'Ballad of a Wobbly' voor. Eerder, in het jaar 2016, stelde hij succesvol zijn CD ‘Letter to my landlord’ voor.

David Rovics (VS) groeide op in een familie van klassieke musici in Wilton, Connecticut. In de vroege jaren 90 was hij een full-time straatmuzikant in de Boston metro en sinds de midden jaren '90 reist hij de hele wereld af als professioneel singer-songwriter. David woont nu in Portland, Oregon, en speelt folk/punk in grote en kleine café’s, universiteiten, kerken, protestmeetings,… Zijn essays worden regelmatig gepubliceerd op CounterPunch en elders, en de meer dan 200 nummers die hij gratis beschikbaar op het web maakt zijn al meer dan een miljoen keer gedownload. Ian McMillan van BBC heeft het over "Absolutely brilliant. David Rovics says exactly what needs to be said." Belangrijker nog, hij is ook echt goed. Tijdens zijn optreden brengt hij jou aan het lachen, springen de tranen jou in de ogen én wordt de revolutie onweerstaanbaar.

Rovics zegt het zo: "Het titelnummer op dit album is 'Ballad of a Wobbly'. De Wobblies, oftewel de IWW, is een vakbond die in 1906 werd gevormd en die vandaag de dag nog steeds in veel verschillende landen bestaat (in een veel kleinere maar nog steeds levendige vorm). Alhoewel dit het enige nummer is dat rechstreeks over het verhaal van de Industriële Arbeiders van de Wereld (IWW) gaat, is de rest denk ik, zeer consistent met de interesses van de Wobs - zoals alles wat met de bron te maken heeft - het zijn van wat de laatste jaren algemeen bekend is geworden als de 99%. De nummers op het album zijn bijna allemaal in 2017 geschreven en ze behandelen een reeks onderwerpen van een arbeidersopstand in Wales in 1831 tot de Palmer-invallen van de FBI van 1919 tot de brand in Grenfell Tower in de zomer van 2017."

Dit concert is de afsluiter van onze activiteiten in kader van mei '68, de revolte die 50 jaar geleden plaatsvond.

Inkom concert: € 10 (€ 8 leden ’t Uilekot en lage inkomens).

Een zitplaats reserveren kan via http://www.uilekot.org/contact

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar 't Uilekot vzw
't Uilekot vzw - Groenlaan 39
9550 Herzele

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zaterdag 26 mei 2018
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: 0,00 €; quiz: 0,00 €; concert - leden 't Uilekot en lage inkomens: 8,00 €; concert - anderen: 10,00 €
gratis
Links