U bent hier:

Putvegen Kessenich

Theatervoorstelling Tekst en muziektheater

Een oud volksgebruik. Origineel en wellicht nergens anders bestaande is het putvegen op kermismaandag. De schutterij reinigt dan de put aan de pastorie. De Sint-Maartensput is de oorspronkelijke doopput van de parochie Kessenich. Vanaf de 13de eeuw gebeurden de dopen in de kerk. De oude doopput lag op grondgebied van de schutterij, zodat men zich verantwoordelijk voelde voor het onderhoud ervan.
Origineel en wellicht nergens anders bestaande is het putvegen op kermismaandag.

De schutterij reinigt dan de put aan de pastorie. De Sint-Maartensput is de oorspronkelijke doopput van de parochie Kessenich. Tot de 13de eeuw gebeurden de dopen immers in deze vijver. Later gebeurde dat in de kerk. De doopput lag op grondgebied van de schutterij zodat men zich verantwoordelijk voelde voor het onderhoud er van. Jaarlijks werd deze dooppoel dan ook gereinigd: het putvegen.

Door de jaren geraakte de oude Sint-Maartensput echter stilaan verwaarloosd. De traditie van het putvegen hield echter stand, zij het meer symbolisch: door de schutterij werd een klein cementen putje
aangelegd kortbij de oude doopput. Daar gebeurt nu nog jaarlijks het putvegen: de put wordt gereinigd, vendelier Frans Goyens draait de vlag, de voorzitter houdt een toespraak, de pastoor trakteert. Nadien trekken de schutters de kermis op of naar de "Sjöttekamer" om één van de werken van barmhartigheid te vervullen: de dorstigen laven.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Bergplaats
Bergplaats
3640 Kessenich (Kinrooi)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: maandag 6 juli 2020
Contact +32 (0)89 56 47 36