U bent hier:

Pussy Riot

+1 punt

Concert Pop en rock

Pussy Riot (ru)
Op dinsdag 21 februari 2012 speelde het activistische guerrillakunstenaarscollectief Pussy Riot een concert in een kerk in Moskou. Na veertig seconden werden ze weggejaagd uit de orthodoxe gebedsplaats. Ze werden opgejaagd wild. En wereldberoemd.

Drie Russische dames protesteerden via snedige punkrock tegen hun net herkozen leider Poetin, met alle gevolgen van dien. Maria Aljochina, Nadezjda Tolokonnikova en Jekaterina Samoetsevitsje werden veroordeeld tot twee jaar strafkamp, waarvan een deel in Siberische strafkampen.

Onder de noemer Pussy Riot strijdt het collectief op allerlei niet-gewelddadige manieren voor vrije meningsuiting, rechten voor vrouwen en voor de LGBTQ+-gemeenschap, maar bovenal voor gelijkheid in de breedste zin van het woord. Ze ijveren onverstoorbaar voort – zelfs tot in de gevangenis – en hun radicale koers is tot op heden, ondanks tal van tegenkantingen, niet gewijzigd.

De mondiale aandacht deed hen niet grijpen naar makkelijke exploitatie. Dankzij deze starre houding en hun actieve volharding is Pussy Riot nog steeds een dikke vette luis in de Poetin pels. Meer nog: het collectief doet iedereen nadenken over zijn/haar eigen beweegredenen en de daar bijhorende (a)sympathie voor politieke uitlatingen.

Gehuld in kleurrijke outfits (mét bivakmuts ter illustratie dat iedereen een Pussy Riot kan zijn) en gewapend met luide stem en een sterke artistieke boodschap: meer hebben de dames niet nodig om een (meestal onaangekondigde) onvergetelijke performance neer te zetten.

Hoewel Maria Aljochina een uitreisverbod heeft, toert het collectief dit najaar door Europa waarbij ze voor het eerst én eenmalig een bezoek aan ons land brengt. De primeur is voor 4AD.

De voorstelling is volgens Maria een luide versie van Riot Days: haar persoonlijke en onthullende verslag over haar arrestatie, haar proces en vooral haar tijd in de gevangenis. Het wordt een eigenwijze mix van beeld, taal, performance, theater en een anarchistisch liveconcert. Een avond waarbij de inhoud, de taal en de woorden primeren. Russisch gesproken en gedeclameerd, Engelstalige vertaling wordt geprojecteerd.

Recent werden enkele leden opgesloten, een ander werd vergiftigd. Door de een verafschuwd, door de ander bewierookt. Vrienden met de overheid, politie, inlichtingendienst… worden ze nooit. Maar misschien wel de jouwe?

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Muziekclub 4AD
Kleine Dijk 57
8600 Diksmuide

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Prijs
Basistarief: 19,00 €; VVK: 17,00 €; Leden: 15,00 €

€ 19,0

Kansentarief voor UiTPAS Westhoek: € 3,8

Kansentarief voor UiTPAS gebruikers uit een andere stad of gemeente: € 3,8

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Muziekclub 4AD
Links
Trefwoorden jongerentip

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS