U bent hier:

Project: "MYTHE"

Lezing of congres Meerdere kunstvormen

Er zijn zo van die verhalen die je misschien wel goed kent, maar waarover je toch graag iets meer wil weten. Tijdens het project “Mythe” worden de geschiedenis en achtergrond van een aantal verhalen belicht vanuit verschillende invalshoeken. Schilderkunst, poëzie, muziek en film komen daarbij aan bod.
Kunstenares-dichteres Ghislaine Raets vertrekt vanuit het gegeven dat ieder mens een persoonlijk verhaal heeft, een eigen reden van bestaan. Als we erin slagen dit verhaal - onze eigen mythe – te ontcijferen en te beleven, ontdekken we de geheimen van onszelf. Dit zorgt voor acceptatie en vreugde. Om de “mythe” te ontcijferen haalt Ghislaine Raets inspiratie uit Keltische en Germaanse verhalen, Tarotkaarten, de rijke Wagnersymboliek, religie en mystiek. Een heel bijzondere plaats is weggelegd voor de legende van de Kaartridder.
Psycholoog José Raets gaat verder in op hoe (een stuk van) het Van Eyck-erfgoed kan ingepast worden in dit Mythisch geheel. De Kaartridder wordt uiteraard minder met Van Eyck geassocieerd dan de Rechtvaardige Rechters, maar is toch een belangrijke figuur. Zo verbindt deze legende uit Heppeneert de artistieke erfenis van Van Eyck met haar “pre-Eyckiaans” verleden én met de post-Eyckiaanse beeldende kunst (o.a. de kleinste retabels ter wereld).

De avond wordt afgesloten met de kortfilm ‘De legende van de Kaartridder’ van cineast Tony Jacobs.
De toegang is gratis, meld je aan (maaseik@bibliotheek.be of 089 564 074).
Het project "Mythe" is een organisatie van Davidsfonds Maaseik, Cultureel Platform Van Eyck en de bibliotheek van Maaseik.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek Maaseik
Bleumerstraat 68
3680 Maaseik

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 12 mei 2016
Reservaties
Organisatie Van Eyckplatform