U bent hier:

Planet Prudence kaapt Käthe Kollwitz Museum

Tentoonstelling Meerdere kunstvormen

De jonge Gistelse cartooniste Prudence Geerts (27) kaapt dit najaar met ‘Planet Prudence’ het Käthe Kollwitz Museum in Koekelare. Met haar eigentijdse (en ook wel eigenzinnige) blik interpreteert ze het werk van de Duitse kunstenares en vertaalt het naar haar leefwereld. Vanaf september tot en met eind februari ontdek je het werk van Prudence in het museum en in de site van De Brouwerij.
Het Käthe Kollwitz Museum wil kunstenaars op geregelde tijdstippen de kans bieden om het museum te ‘kapen’. Bedoeling is om op die manier tijdelijke tentoonstellingen op poten te zetten die een ander daglicht laten schijnen over Käthe Kollwitz en haar werk. Ook de fascinerende omgeving, een voormalige brouwerij, kan voor de nodige inspiratie zorgen. Er zit immers leven in De Brouwerij.
Prudence Geerts mag met haar ‘Planet Prudence’ de spits afbijten. Ze verzamelde in een recordtempo een hele schare fans op Instagram. De teller staat vandaag om meer dan 660.000 volgers en dat aantal groeit nog iedere dag. Met deze tijdelijke tentoonstelling wil ze de brug slaan tussen de digitale en de fysieke wereld. “Dit is een unieke kans om ook lokale mensen te bereiken of bezoekers van het museum die anders niet zo vertrouwd zijn met sociale media. Anderzijds hoop ik ook om meer jonge mensen naar het museum te lokken door het werk van Käthe Kollwitz anders te verpakken”, legt ze uit.

Zwaar op een lichte manier
Voor de tijdelijke tentoonstelling liet ze zich inspireren door enkele werken van Käthe Kollwitz om die dan vervolgens te vertalen naar haar eigen wereld. “Het werk van Käthe Kollwitz was heel donker, maar ze bracht ook een sterke boodschap. Ze was ver op haar tijd voor en wou zich ook bewijzen als vrouw. Dat verhaal wil ik moderniseren en in mijn eigen taal brengen. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb om rond de thematiek van pesten te werken. We zitten nu in een andere tijdsgeest, maar wil het zware onderwerp op een lichtere manier brengen. Ik ervaar het werk van Käthe Kollwitz soms ook als choquerend, maar wil de mensen die de tentoonstelling bezoeken met een ander gevoel laten vertrekken”, vervolgt Prudence.

Het werk van Käthe Kollwitz laat zich vooral kenmerken daar de donkere, harde, rauwe stijl. ‘Planet Prudence’ is dan eerder kleurrijk en vaak met een dikke knipoog, maar dat is de bedoeling. “Het confronterende en contrasterende aspect zorgt voor een meerwaarde.”

De toegang voor inwoners uit Koekelare is gratis. De inkom voor niet-inwoners bedraagt € 3 (incl. Käthe Kollwitz Museum).

De leefwereld van ‘Planet Prudence’ kan je volgen op Instagram via @planetprudence (er kan altijd nog een volger bij!) of www.planetprudence.com

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar CC De Brouwerij
Sint-Maartensplein 15b
8680 Koekelare

Hoe geraak ik hier?

Wanneer

tot

Leeftijd 14+
Prijs
Basistarief: 3,00 €; Inwoners van Koekelare: 0,00 €
€ 3,0
Organisatie Cultuurdienst Koekelare
Contact 051 61 04 94
Links