U bent hier:

Pikhakendonk

Pikhakendonk is bekend om zijn prikhagen. In het vroege voorjaar zijn de sleedoornstruiken getooid met witte bloesems. In het najaar vind je er de wrange pruimpjes. En in de winter vind je met wat geluk de eitjes van de sleedoornpage. In Pikhakendonk is het een natuurlijk onderdeel van de aangeplante heggen, een streekeigen soort dus.

In de bosranden vind je kardinaalsmuts. De struik dankt haar naam aan de spectaculaire vruchten, waarin felroze en oranje perfect samen gaan. Deze soort hoort hier op Pikhakendonk van nature thuis. En als je meidoorn tegenkomt, dan moet je twee keer kijken, want naast de éénstijlige meidoorn, komt ook de tweestijlige meidoorn voor. Of drie keer kijken, want waar de twee naast elkaar voorkomen, vind je ook de bastaard van de twee.

En last but not least is er de grote pimpernel. Pikhakendonk is in Vlaanderen één van de laatste toevluchtsoorden van de grote pimpernel, een typische plant van vloeibeemden, waar het laagje slib, dat na de winter achterbleef, de enige bemesting was. Alleen gericht beheer kan ervoor zorgen dat de soort behouden blijft op langere termijn.

Samenkomst op de parking van het CC, della Faillelaan, Aartselaar om 13.15 u. Kostendelend samenrijden aan 7 eurocent/km.

De wandeling start om 14 u in Sint-Maartensberg, Rijmenam en duurt ongeveer 3 u. Er is de mogelijkheid om halverwege iets te consumeren te Hever. Stevige stapschoenen gewenst.

Gids en info: crauwels.kurt@skynet.be

Inschrijven vooraf is niet verplicht, deelname gratis.

Info

Waar Parking CC Aartselaar
della Faillelaan
2630 Aartselaar

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 28 juli 2019
Organisatie Natuurpunt Aartselaar
Contact crauwels.kurt@skynet.be
Links
Trefwoorden erkend SCVW, Natuurpunt, landschap, bomen planten