U bent hier:

Permeke tot Permeke

Tentoonstelling Schilderkunst

Permeke tot Permeke is een unieke tentoonstelling over Henri Permeke, een Poperingse kunstenaar die vanop de eerste rij de grote evolutie in de Belgische kunstwereld voor de Eerste Wereldoorlog heeft meegemaakt. Uitgerekend zijn eigen zoon heeft hem in de schaduw geplaatst en tegelijk wordt hij dankzij zijn zoon telkens weer uit de vergetelheid gerukt.
De naam Permeke is een begrip in de kunstgeschiedenis. Maar dan gaat het altijd over de expressionist Constant Permeke. Zijn vader, Henri, geboren en getogen in Poperinge, is minder bekend. Toch is ook hij in het België van voor de Eerste Wereldoorlog een gewaardeerde kunstenaar en een fascinerende spilfiguur in het artistieke leven, niet het minst dankzij zijn relaties met bekende en gewaardeerde kunstenaars als James Ensor, Fernand Khnopff en Louis Artan.

Met Permeke tot Permeke zoomt Poperinge in op het bewogen, soms avontuurlijke leven van één van zijn meest vooraanstaande inwoners. Precies honderd jaar na zijn dood in 1912 verdient Henri Permeke het om weer even uit de schaduw van zijn beroemde zoon te treden.

De tentoonstelling toont het gevulde leven van een bohemien die een bourgeois werd en onderstreept de ontwikkeling van de Belgische kunstwereld met niet minder dan dertig kunstwerken van namen als Constant Permeke, James Ensor, Théo Van Rysselberghe en Willy Schlobach.

Permeke tot Permeke is ook de bekroning van een feestjaar: de stad Poperinge viert de renovatie van het honderd jaar oude gedeelte van het stadhuis, de honderdste verjaardag van het overlijden van Henri Permeke én de honderdste verjaardag van het huwelijk van Constant Permeke met zijn ‘Marietje’ Delaere, ook al uit Poperinge. Permeke tot Permeke is dus meer dan een artistieke tentoonstelling. Het is een uitnodiging om Poperinge te leren kennen, om te genieten van de streek rond de hoofdstad van het goede leven én om te ontdekken dat Poperinge niet enkel toeristische maar ook culturele hoogtepunten heeft. Bezoek dus zeker ook het kunstenfestival Watou 2012.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Stadhuis Poperinge
Grote Markt 1
8970 Poperinge

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 23 juni 2012 tot 23 september 2012
Prijs


Bezoek tentoonstelling Permeke tot Permeke:

- Basis: 5 euro
- Korting: 2,5 euro*
- Gratis: kinderen jonger dan 5 jaar

Combikaart tentoonstelling Permeke tot Permeke en kunstenfestival Watou:

- Basis: 10 euro
- Korting: 8 euro*
- Gratis: kinderen jonger dan 5 jaar

*Korting is er voor groepen, houders van een leraarskaart, personen met een handicap, studenten (jonger dan 26 jaar) en kinderen ouder dan vijf jaar.
€ 5,0
Organisatie Stad Poperinge
Contact cultuur@poperinge.be
057 34 66 88
Links
Trefwoorden schilderkunst, kunstenfestival, Toerisme