U bent hier:

Papiermolen Herisem - Oud Kartonfabriek Winderickx

Monument Erfgoed

Het museum van de Herisemmolen is een authentiek voorbeeld van een 16de eeuwse papiermolen die uitgroeide tot een 19de eeuwse kartonfabriek. Het illustreert het oude ambacht van papierscheppen in Belgiƫ en hoe deze ambacht uitgroeide tot de productie van industrieel karton gedreven door de invloeden van de industriele revolutie.
De Voormalige Kartonfabriek Winderickx is een voorbeeld van industriƫle archeologie: de machines waarmee het eerste mechanische karton geproduceerd werd, staan nog steeds opgesteld hoe ze er werden achtergelaten bij de sluiting in 1940.

Op de Herisemsite kan men ook een landelijk woonhuis uit 1802 vinden waar de molenaar en later "de industrieel" met zijn familie woonde.

Omdat de papiermolen en de kartonfabriek dezelfde eigenaar hadden en om effecten (en crisissen) van deze niet-stedelijke economie op te vangen bevat de Herisemsite ook een boerderij. Er is een voortdurende interactie geweest tussen de boerderij, de papiermolen en de kartonfabriek.

Aan de hand van een rondgangfolder of onder begeleiding van een gids, wandel je door de belangrijkste delen van de papiermolen en de kartonfabriek en krijg je uitleg bij de verschillende werktuigen en machines. Men kan ervaren hoe het leven in Belgie er aan toe ging in de 19de eeuw. Een begeleide rondleiding met initiatie papierscheppen duurt ongeveer anderhalf uur. Daarnaast kan men ook wandelen om en rond de ganse Herisemsite.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Papiermolen Herisem - Oud Kartonfabriek Winderickx
Fabriekstraat 20
1652 Alsemberg

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
  • Maandag - vrijdag
  • Zondag
Contact + 32 2 3810770