Tot 25 april 2021

Pagne Africain: a pan-African fabric exhibition - by Black History Month Belgium

Waar?

Modemuseum Hasselt

Gasthuisstraat 11
3500 Hasselt

Wanneer?

Prijs

Basistarief: €8.00

Kansentarief met UiTPAS Hasselt: €1.60

Over deze activiteit

Laat je onderdompelen in de Afrikaanse textielcultuur in 'Pagne Africain', een pan-Afrikaanse stoffententoonstelling. Een exclusieve selectie Afrikaanse stoffen laat je in dwarsdoorsnede het hele continent zien. Bovendien leggen de stoffen de rijkdom aan kennis, geschiedenis, spiritualiteit en betekenis die in de weefsels is ingebed, bloot. De tentoonstelling presenteert de veelzijdigheid van de Afrikaanse textielcultuur en -praktijk. De essentie ligt niet in de tegenstelling tussen arm en rijk, maar in de rijkdom aan kennis, geschiedenis, spiritualiteit en betekenis die in de weefsels is ingebed, ondanks de stereotiepe toespeling op kleur. Dit bevestigt op zijn beurt de majesteit van het Afrikaanse continent, die niet in een reeks beelden kan worden vastgelegd, maar letterlijk wordt belichaamd. Want de Afrikaanse heterogeniteit is te breed en uiteenlopend in termen van bevolkingsgroepen, cultureel erfgoed, historische achtergronden, voorouderlijke overtuigingen enz. De expo wordt georganiseerd door Black History Month Belgium in Modemuseum Hasselt. Taal: Engels en Nederlands De toegang tot Pagne Africain is inbegrepen in je toegangsticket tot DRESS.CODE. Pagne Africain is a Pan-African fabric exhibition that is based upon an exclusive selection of African fabrics that cross-sectionally showcase the entire continent. The exhibition aims at presenting the versatility of African textile culture and praxis. The essence of this exhibition project does not lie in the contradiction between the poor and the rich, but in the wealth of knowledge, history, spirituality and meaning embedded in the fabrics notwithstanding the stereotypical allusion to colour. This in its turn reaffirms the largesse and majesty of the African continent that cannot be captured in a series of images but is literally embodied. African heterogeneity is too broad and divergent in terms of population groups, cultural heritage, historical backgrounds, ancestral beliefs etc.

Getipt in deze artikels:

Dit zijn de kleine musea van Limburg

Hoewel grote musea die uitpuilen van de tijdelijke en vaste collecties heel impressionant kunnen zijn, hebben ook kleinere musea veel in hun mars met hun niche aan kunst die ze tentoonstellen. Ontdek hier de kleine parels van Limburg.

Belgische mode: een ode aan de Antwerpse Zes

De Belgische mode is een belangrijk onderdeel van ons erfgoed. Dit artikel is een ode aan De Antwerpse Zes: Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs en Marina Yee. Kortom: de grondleggers van de Belgische mode.

Belgische mode: een ode aan de Antwerpse Zes

De Belgische mode is een belangrijk onderdeel van ons erfgoed. Dit artikel is een ode aan De Antwerpse Zes: Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs en Marina Yee: de grondleggers van de Belgische mode.

In de kijker

9x avontuurlijk overnachten met kinderen

Verder lezen 

6 x theater in openlucht

Verder lezen 

7 expo's voor fans van fotografie

Verder lezen 

Beleef de evolutie van de Belgische designcultuur

Verder lezen 

5 musea voor kleine dierenvrienden

Verder lezen 

7x met je hoofd in de wolken

Verder lezen 

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen 

5 musea met een meeslepende audiogids

Verder lezen 

7 musea over harde werkers

Verder lezen 

Bewonder de beroepen van vroeger

Verder lezen 

7x fietsen langs kunst en architectuur

Verder lezen 

10 x kunst in openlucht voor kinderen

Verder lezen 

8x avontuurlijk wandelen met kinderen

Verder lezen 

7x erfgoed ontdekken

Verder lezen 

7 musea met een terras

Verder lezen