U bent hier:

Oude industriehavens, nieuwe hotspots?

De Stad Gent en sogent vieren het jubileum met een tijdelijke expo, een gloednieuwe maquette en heel wat festiviteiten.
Het stadsvernieuwingsproject Oude Dokken bestaat 15 jaar. Een jubileumjaar en dus tijd om even terug te blikken en vooruit te kijken. De Stad en sogent vieren het jubileum met een tijdelijke expo, een gloednieuwe maquette en tal van festiviteiten.

Nieuwe meegroeimaquette
In zijn tentoonstellingsruimte in de voormalige Bank van de Arbeid (Voldersstraat 1, Gent) verwelkomt het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf een gloednieuwe maquette. De maquette toont alle deelprojecten in één oogopslag én groeit verder mee met het stadsvernieuwingsproject. Gronden die nog wachten op een concrete invulling, worden in beeld gebracht aan de hand van suggestieve volumes. Eens de invulling ervan concreter wordt, kunnen deze delen vervangen worden door een maquetteweergave van het nieuwe project. Zo blijft de maquette altijd up-to-date.

Tijdelijke expo
In de Kluizenzaal van de Bank van de Arbeid pakt sogent uit met een nieuwe tijdelijke expo.

'Oude industriehavens, nieuwe hotspots?' toont het verhaal van 8 Belgische en Nederlandse havensteden en hoe zij hun oude havengebieden nieuw leven inblazen.

De Maquette en de expo zijn gratis te bezichtigen van 14 juni tot het eind van het jaar in de voormalige Bank van de Arbeid (Voldersstraat 1, Gent), tijdens de kantooruren (maandag tot vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur).

Bezoek van 7 partnersteden
Op donderdag 13 en vrijdag 14 juni nodigen de Stad Gent en sogent 7 steden uit: Vlissingen, Roermond, Tilburg, Leuven, Hasselt, Antwerpen en Oostende. Tijdens de tweedaagse werpen ze een blik op de Oude Dokken. Ze ontdekken er wat het was, hoe het nu is en wat nog zal komen. Net als Gent willen deze steden hun oude industriehavens nieuw leven inblazen. In 2009 bundelden ze daarom de krachten en vroegen ze samen een subsidie aan. Daarmee ging het project 'Revitalisering Oude Industriehavens' (ROI) van start.

Even opfrissen
De omgeving van de Oude Dokken ondergaat een grondige metamorfose. Het oude havengebied tussen Dampoort en de wijk Muide wordt een gloednieuw stadsdeel aan het water. Er verrijzen gaandeweg zo’n 1.200 nieuwe woningen, goed voorzien van groene ruimte en publieke voorzieningen.

In 2004 was het masterplan voor de Oude Dokken klaar. Sindsdien werd er duchtig gepland, getekend, gesloopt, gesaneerd en gebouwd. Al dat werk werpt ondertussen zichtbaar vruchten af. Langs het water schieten de eerste woningen uit de grond, zijn kades vernieuwd, worden parken aangelegd, opent een school binnenkort de deuren, … Sogent - het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf - coördineert de herbestemming.

Feest in september
Op 22 september 2019 vindt de Dag van de Architectuur plaats. Op die dag is het Stadsgebouw 'Melopee' nog niet officieel geopend, maar kunnen geïnteresseerden wel al een kijkje nemen en krijgen ze uitleg over hoe het gebouw tot stand kwam.

Het laatste weekend van september is meteen ook het afscheid van DOK, de populaire tijdelijke invulling langs de Schipperskaai. Ook deze gronden worden binnenkort bebouwd als woonontwikkeling De Nieuwe Dokken.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bank van de Arbeid
Voldersstraat 1
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer

tot

Open op:

  • Maandag - vrijdag van 8:30 tot 12:30 van 13:30 tot 16:30
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Contact info@sogent.be
+32 9 2696900
Links