U bent hier:

Open Monumentendag - 'De Leie ten Zuiden Deinze'

Tijdens Open Monumentendag op zondag 13 september 2020 kan je tussen 14.00 en 18.00 uur terecht in de Guldepoort (Dorpsstraat 46, Machelen) voor een video-montage die aansluit bij de openluchttentoonstelling 'De Leie ten zuiden Deinze'.
OPENLUCHTTENTOONSTELLING
Van zondag 13 september tot en met zondag 18 oktober 2020 kan je terecht in de voortuin van het Roger Raveelmuseum in Machelen voor een gratis openluchttentoonstelling met als titel ‘De Leie ten zuiden Deinze’.

De tentoonstelling geeft de geschiedenis weer van de Leie ten zuiden Deinze. Van de Oudheid tot de middeleeuwen was de Leie de belangrijkste verkeersweg tussen Gent en Kortrijk. Het oversteken van de Leie gebeurde in die tijd meestal met behulp van een veer. Een herinnering aan de overzet tussen de Pontstraat op Gottem en deze op Machelen is ’t Goed te Verdeghem, van waaruit het veer bediend werd.

Er wordt ook aandacht besteed aan Cyriel De Smet. De laatste veerman die de overzet bediende vanuit de herberg ‘Den Overzet’ op Gottem. Hij breidde er tevens de kleine werf van zijn vader uit tot een ambachtelijke scheepswerf voor zeil- en motorjachten wat voor bekendheid zorgde. Een van zijn zeiljachten werd in 2017 zelfs vastgesteld als varend erfgoed.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Guldepoort Zulte Machelen
Dorpsstraat 46
9870 Zulte

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 13 september 2020
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Gemeentebestuur Zulte
Contact cultuur@zulte.be
09 241 14 04
Trefwoorden Uitzonderlijk open, Europees thema, Varend erfgoed, Bevestigd2020