U bent hier:

Op zoek naar de bronnen van de wetenschap

We maken eerst een reis in hartje Antwerpen op zoek naar de wisselwerking tussen wetenschap en magie in de 16de en 17de eeuw. In de namiddag gaan we zelf aan de slag met een eeuwenoude techniek.
Voormiddag

We maken eerst een reis in hartje Antwerpen op zoek naar de wisselwerking tussen wetenschap en magie in de 16de en 17de eeuw. Geloof, bijgeloof en wetenschap waren toen nog nauw met elkaar verbonden, al kwam daar stilaan verandering in.

Christoffel Plantijn, uitgever van menig wetenschappelijk bestseller, was zelf betrokken bij een geheim genootschap met de welluidende naam Huis der Liefde. De bibliotheek en het archief van het museum bezitten daarom naast topwerken uit de wetenschap ook meerdere werken over alchemie, magie en mystiek. We zoeken in het museum naar raakpunten met de wereld van toen en nu.Namiddag

In de namiddag gaan we zelf aan de slag met een eeuwenoude techniek. Als echte magiërs toveren we met metaal en zuur een unieke ets te voorschijn. We krassen een magische letter of symbool in een zinken plaatje en plaatsen het in een bad met bijtend zuur. De alchemie van het zuur doet de rest. Nadien drukken we de ets af met een eeuwenoude pers.

Dit dagprogramma sluit nauw aan bij de eindtermen van de vakken technisch-technologische vorming en uiteraard bij het vak geschiedenis van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.Maximum 30 personen, in het museum te verdelen over 2 groepen, elk met een gids.

10.30 tot 12.30 uur: zoektocht in en rond het museum met Key Minnebo
12.30 tot 13.30 uur: vrije lunch
13.30 tot 16 uur: maken van een ets in het museum met Kathy De Wit

Info

Waar Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet
Vrijdagmarkt 22
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 24 maart 2010 tot 30 december 2015
Leeftijd 12+
Prijs € 139,0
Organisatie Museum Plantin-Moretus
Contact 03 338 95 85
Links
Trefwoorden ONT, AO, gvb