U bent hier:

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen

Monument Erfgoed

Na 169 jaar bouwen [1352-1521] verrees de kathedraal met zijn 123 meter hoogte boven Antwerpen. Het werd het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden. De kathedraal is een enorme schatkamer met verschillende kunstwerken van onder andere Rubens.Blikvangers zijn zeker Rubens’ 'Kruisoprichting' en 'Kruisafneming'. Een bezoek aan Antwerpen zonder de kathedraal te zien, is ondenkbaar.
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen verzoent 'zijn' met 'worden'. Terwijl haar noordertoren al vijf eeuwen onveranderlijk het silhouet van de stad domineert, veranderde de kathedraal in diezelfde periode herhaaldelijk van uitzicht en interieur. Zo weerspiegelen zowel haar interieur als haar uiterlijke verschijning een heel aantal verschillende stijlen: gotiek, barok, rococo, renaissance, enz.
Een hele brok geschiedenis ligt in de kathedraal binnen handbereik. Van de middeleeuwen tot nu zijn alle eeuwen vertegenwoordigd: een marmeren madonnabeeld uit de veertiende eeuw, muurschilderingen uit de vijftiende eeuw, het genadebeeld 'Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen' in de Mariakapel uit de zestiende, de vier meesterwerken van Rubens uit de zeventiende, het grote uurwerk op de torenspits uit de achttiende, de neogotische decoratie uit de negentiende en het Metzlerorgel uit de twintigste eeuw.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen
Handschoenmarkt
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - zondag
Contact info@dekathedraal.be
+32 3 2139951
Links
Trefwoorden UitKalender_activiteiten_incl_permanenteactiviteiten