U bent hier:

Ontdek in groep de sierteeltstreek Lochristi

Begeleide uitstap of rondleiding Landbouw en platteland

.Ontdek aan de hand van een lokale door “Toerisme Vlaanderen” erkende gids die zelf als sierteler jarenlang in ’t beroepsleven stond, waarom de sierteelt zich precies in Lochristi als belangrijke nijverheidstak ontwikkelde.Breng een bezoek aan diverse plaatselijke sierteeltbedrijven waar men naast de Europees erkende streekspecialiteit de "Gentse Azalea" ook de Begonia en de Camellia teelt.
Programma namiddag uitstap: Ontdek in groep de sierteeltstreek Lochristi
13.30 u. Ontvangst op de camelliakwekerij “GVR” Guy Van Rysseghem – Reynvoet te 9080 Lochristi, Stationsstraat 94 www.camellia.be Tel 0476 47 38 84
door een landbouwgids, erkend door Toerisme Vlaanderen.
Totale duur ganse namiddag : 3 à 4 uur
* Lichtbeelden presentatie over de geschiedenis van de Vlaamse sierteelt
en haar ontstaan te Lochristi.

* Korte wandeling in de tuinen van kasteeldomein "Rozelaar" Oorspronkelijk gesticht in de 7de eeuw als neerhof door de monniken van de Gentse Ganda abdij “, de latere Sint-Baafsabdij.
*Historische uitleg over de familie Vuylsteke stichters van de
sierteeltnijverheid te Lochristi.
* Bezoek aan de camelliakwekerij: “GVR” Camellia’s behoren tot de familie van de
Theaceae. Het bekendste lid is de theeplant (Camellia sinensis) waarvan de
bladeren worden gebruikt om de commerciële thee te maken. Tot hetzelfde
geslacht, Camellia, horen verschillende soorten die wereldwijd worden
gekweekt voor hun bloemen. We geven uitleg en allerlei tips over hoe verzorg
ik mijn camellia in de tuin.

* Mogelijkheid tot het nuttigen van een tas koffie vergezeld van het lokale
“Bloemengebakje”.

* Bier degustatie mogelijk van het suikervrij “Stepa” bier –sedert eind 2011 op de
markt- ontwikkeld door de locale “Proefbrouwerij” uit Hyfte -waar we tijdens de
autocar rondrit passeren- met aanwending van de zoetstof uit de stevia plant.

Rondrit met uw eigen autocar door voornaamste straten met sierteeltbedrijven van Lochristi en deelgemeenten (van begin aug. tot eind sept). Een stop aan
kleurrijke bloeiende begoniavelden

* Stop aan het sierteeltmuseum “LoS” te Zaffelare met bezoek aan de
opstelling van de voorwerpen in de tuin, waarbij geschiedkundige uitleg.

* Bezoek aan een moderne azaleakwekerij met overvloedige uitleg over de
hedendaagse gevoerde productiemethoden.

* Een bloemensouvenir kan als afsluiter besteld worden.

17.30 u . Einde van de kennismaking met de sierteeltstreek van Lochristi.
* Vraag naar onze begeleide fietstochten in de bloemenstreek.


Gelegen aan de rand van het Waasland is Lochristi het belangrijkste sierteeltgebied in Vlaanderen. Vooral de teelt van azalea geeft de toon aan. Vandaag wordt maar liefst 80 % van alle Europese azalea’s in Vlaanderen geteeld, met Lochristi en deelgemeenten Beervelde, Zeveneken en Zaffelare als epicentrum.

De azalea is één van onze populairste bloeiende kamerplanten. Bijna het ganse jaar door worden bloeiende Gentse azalea’s te koop aangeboden. Enkel van half mei tot half augustus moet u het zonder de azalea stellen. Het voordeel van azalea’s is dat ze zo lang houdbaar zijn en overvloedig bloeien. Het kleurengamma van de Gentse azalea bevat oneindig veel schakeringen: van wit, roze en rood tot lila-paars. Binnen dit grote kleurengamma zijn er verscheidene cultivars met meerkleurige bloemen, bijvoorbeeld roze met witte rand.
Naast de klassieke middelgrote tot grote planten worden tal van variaties op de markt gebracht. Zo zijn er onder meer de heel kleine baby-azalea’s, de iets grotere mini-azalea’s, de piramidale vormen, azalea’s op stam, en de grootste groep: de bolvormen.
Vergeten we niet dat naast de klassieke kamerplant (Azalea indica) ook de Azalea japonica-groep belangrijk is. Deze is naast zijn gebruik als bloeiende kamerplant ook dankzij zijn winterhardheid in de tuin een fraai decoratief element.
Het areaal azalea’s bevindt zich voor 96 % (333 ha) in Oost-Vlaanderen. Het areaal onder glas ligt zelfs zo goed als volledig in deze provincie (98% of 182 ha), meer specifiek rond Gent. De Gentse azalea wordt dan ook terecht de vaandeldrager van de Oost-Vlaamse sierteelt genoemd. De Gentse Azalea kreeg op 17 maart 2010 een officiële erkenning als Europees streekproduct. Het is de eerste keer dat de Europese Unie een niet-eetbaar product officieel als streekproduct erkent. Enkel azalea's die aan welbepaalde kwaliteitseisen voldoen en in Oost-Vlaanderen geteeld zijn, mogen sindsdien als 'Gentse azalea' in de handel komen.
De azalea komt oorspronkelijk uit China, Japan en Taiwan en werd voor het eerst naar onze regio gebracht in 1774 door de Gentse hovenier Judocus Huytens. Halfweg de negentiende eeuw werd de azalea een populaire plant dankzij hofbouwer Louis Van Houtte. In zijn tuinbouwschool in Gentbrugge, later Melle, leidde Van Houtte siertelers op en gaf hij zijn kennis van de azaleateelt door.

Info

Waar Guy Van Rysseghem
Stationsstraat 94
9080 Lochristi

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • tot
Reservaties
Organisatie Camellia
Trefwoorden Toerisme, immaterieel erfgoed, bevestigd2020