U bent hier:

Ongelijkheid doodt: wapens en geweld in de VS

Met Gary Younge (auteur en journalist The Guardian), Michiel Vos (correspondent in de VS voor de VRT), Koen Vidal (journalist De Morgen) en Alma Al-Osta (Arms Advocacy Manager bij Handicap International). Moderator is Robin Ramakers (journalist VTM-nieuws).

Op een doodgewone dag in Amerika worden gemiddeld 93 mensen gedood door vuurwapens, waaronder 7 kinderen. Wapengeweld lijkt voor vele Belgen een ver-van-ons-bed-show, maar in Amerika is het dagelijkse kost. “Als je leeft in een omgeving met bekwame politie, goede scholen en kinderopvang en de mogelijkheid om psychische hulp te krijgen, dan zullen minder mensen neergeschoten worden”, vertelde journalist Gary Younge in een interview met MO*.

Waarom leidt het dodelijke wapengeweld zelden tot verontwaardiging in de VS? Wie heeft baat bij de angstcultuur die ervoor zorgt dat zowat elke burger een vuurwapen in huis heeft? Waarom is het amper een rubriekje in het regionieuws waard wanneer een kind sterft door een vuurwapen? Hoe doorslaggevend is de omgeving waarin kinderen tot jongeren opgroeien wanneer het gaat om gewapende conflicten?

Een zwarte man in Washington DC heeft dezelfde levensverwachting als een man uit een ontwikkelingsland. In Europa lijkt zoiets ondenkbaar. Is de verdeeldheid in de VS even groot als de hoop die schuilt in the American dream? Is Amerika harder en meedogenlozer als maatschappij door die massale wapenomloop die in Europa afwezig lijkt? Weerspiegelt de verkiezing van Trump de angsten van een gefrustreerde witte bevolking? Waarom zijn Amerikanen zo gehecht aan hun wapens terwijl ze voor zoveel doden zorgen?

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar VOORUIT
sint pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zaterdag 16 december 2017
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Festival van de gelijkheid
Contact festival@curieus.be