Oefening baart kunst
28 sep - 12 mrt 2024

Oefening baart kunst: de brugse academie en de lokroep van het buitenland

GroeningemuseumDijver 12, 8000 Brugge
Tentoonstelling
Geschikt voor alle leeftijden

Info

In de collectiepresentatie 'Oefening baart kunst' in zaal 10 van het Groeningemuseum volgen we het parcours van vier oud-leerlingen van de Brugse academie: Joseph-Benoît Suvée, Jean-Bernard Duvivier, Pieter Goddyn en Augustin van den Berghe.

In de tweede helft van de 18e eeuw werden deze kunstenaars in spe opgeleid in de academie van Brugge waar ze de klassieke vormentaal bestudeerden en grote meesters imiteerden. De tentoongestelde wedstrijdtekeningen uit de Brugse academie tonen hun eerste artistieke uitingen. Hier oefenden ze om prenten te kopiëren, sculpturen na te tekenen en levende modellen op papier te zetten. Deze vroege werken worden aangevuld met academiestudies uit hun leertijd in Parijs en impressies uit reizen naar Italië. Enkele tekeningen worden gelinkt met de notitieboekjes van voormalig leraar en directeur Jan Garemijn.

De academietekeningen en Garemijns notitieboekjes zijn geregistreerd en digitaal ontsloten in het door de Vlaamse overheid gesubsidieerde project 'Leerling-Meester, Figuurtekeningen uit de Brugse academie in hun context (1757-1892)'. Een uitgekiende selectie van werken op papier uit deze deelcollectie van Musea Brugge wordt uitzonderlijk uit het Prentenkabinet gehaald en voor het eerst samen tentoongesteld. Ontdek enkele opkomende talenten van de Brugse academie in de 18e eeuw en volg hun pad van leerling tot meester.

Praktisch

  • Donderdag 28 september - dinsdag 12 maart, 9u30-17u00 (sluitingsdag: woensdag)
  • Groeningemuseum zaal 10, Dijver 12, 8000 Brugge
  • Gratis + museumticket

Wanneer?

tot en met

Geschikt voor

Georganiseerd door

Prijzen en voordelen

Basistarief€ 15,00
MuseumpasGratis