Info
“Dat ben ik werkelijk: kwaad, bezopen, maar bijdehand.” Joseph Roth (1894-1939): de vader van de literaire journalistiek in Europa.
Els Snick brengt het verhaal van Joseph Roth, een van de meest gelezen en best betaalde journalisten van zijn tijd.
Joseph Roth
Voor 1933, toen in Duitsland Adolf Hitler aan de macht kwam, was Joseph Roth een van de meest gelezen en best betaalde journalisten van zijn tijd. Hij leidde een zwervend bestaan als hotelmens en speurde al in de eerste jaren na de Eerste Wereldoorlog meedogenloos naar de kanker van het nationaalsocialisme in Duitsland.
Hij woonde in 1925 als buitenlandcorrespondent in Parijs en trok vervolgens maandenlang op reportage door de jonge Sovjet-Unie, hij beschreef voor zijn tijdgenoten het leven in Italië onder Mussolini, reisde door Joegoslavië en Albanië, en schreef in totaal ongeveer tweeduizend Feuilletons die door buitenlandse kranten gretig werden overgenomen.
Ook schreef hij miniaturen voor vrouwenbladen, recensies over films en boeken, woedende verweerschriften tegen het nationalisme en antisemitisme van de hakenkruisers. Hij tekende het gezicht van zijn tijd.
En wat eerst in de kranten terechtkwam, vond later vaak een weg naar zijn romans, waaronder 'Job', 'Radetzkymars' en 'Vlucht zonder einde' de bekendste zijn. Als emigrant zette hij zijn journalistieke werk voort in Frankrijk, Nederland en België – en bezong de teloorgang van Europa.
Wanneer?
Afgelopen
Contactgegevens
Georganiseerd door
Prijzen en voordelen
Basistarief | € 5,00 |
Dotatiefonds | € 2,50 |