U bent hier:

NOORDELOOS

Tentoonstelling Meerdere kunstvormen

NOORDELOOS
Trees De Mits - Warner Berckmans
Het Middelnederlandse woord NOORDELOOS is ontstaan uit den oord te loos, en verwijst naar een "uitspringende hoek land aan de afwatering"
Als tentoonstelling verwijst NOORDELOOS naar de ontmoeting van Trees De Mits (1951) en Warner Berckmans (1966) in een oord waarin stilte en materie domineren en goud en blauw naar voren springen.
Breekbaarheid, gelaagdheid en meesterschap zijn gemeenschappelijke kenmerken die in deze expo naar voren komen. Een symbiose van de magie van Japan met de stilte van glas nu ondergedompeld in de geur van krokussen en narcissen.

Kijken wordt speuren in een ruimte die ongedefinieerd is.
Extract tekst Lut Pil 2018
De foto’s van Trees De Mits die in De Mijlpaal getoond worden zijn alle in Japan genomen. Toch zijn er weinig directe verwijzingen, met uitzondering van het meisje gekleed in een yukata. De beelden konden ook elders gefotografeerd zijn. In het werk gaat het vooral om de poëzie die Trees De Mits in de realiteit vóór de camera herkent en om de manipulatie die ze er nadien op uitvoert. Ze omschrijft het als een ingrijpen in het oppervlak, de korrel, de kleur, de materie.
Haar foto’s zijn vooral materie. Materie door wat ze voorstellen – een gouden muur, bemoste boomstammen – en door het gouden vinyl waarop de foto’s zijn afgedrukt. Het is de materie die de beelden doet ontstaan en die de toeschouwer door de lichtweerkaatsing actief bij de werken betrekt.
De zwarte beelden bevinden zich op de grens van wat nog een voorstellend beeld kan worden genoemd. Dingen die in een voller licht stabiel zijn, verliezen in het donker hun structuur.

Warner Berckmans doet wonderen met glas, en slaagt er in ons te verwonderen.
Extract tekst Lut Maris 2014
De beeldtaal van Warner Berckmans, ontdaan van elke figuratie, is zuiver en puur. Zijn aandacht voor originaliteit, maar ook de liefde voor het detail, de onberispelijke afwerking, het streven naar transparantie en overzichtelijkheid, naar harmonie en proportie, maakt hem tot erfgenaam van de modernisten maar vooral tot kunstenaar van zijn tijd.
Eén kleur, meer is niet nodig. Zijn blauw wedijvert met de kleur van het water en de kleur van de lucht. Blauw staat voor puur en zuiver. Iconografisch is het de kleur van de hemel, het goddelijke en het oneindige. Maar eveneens naar het kostbare lapis lazuli, de steen als drager van de spirituele kracht.
Zijn werk is gekenmerkt door transparantie en lichtheid, waardoor het materiaal totaal onbelangrijk wordt. Oog in oog met het kunstwerk volgt de confrontatie met het ik in het spiegelend vlak van het werk.
Zijn glas ademt rust en traagheid uit. Uitleg is hier overbodig, wel geroerd en ontroerd worden, even ervaren hoe hemel en aarde zich eindeloos verbinden. Een glasheldere, breekbare stilte, een verstilling die tot reflectie uitnodigt!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar kunstgalerij De Mijlpaal
Zeedijk 816
8300 Knokke-Heist

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 4 maart 2019 tot 28 april 2019
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Contact demijlpaal@skynet.be
0032 471645937
Links