U bent hier:

Nooit brengt een Oorlog Vrede

+1 punt

De voorbije jaren stond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog hoog op de agenda. Honderdduizenden mensen brachten een bezoek aan de Westhoek, voor tientallen honderden plechtigheden en evenementen. Nu 2014-2018 achter de rug is, lijkt het erop dat die oude historie dus wel opzij gezet kan worden. Alles is volbracht.
Maar de Eerste Wereldoorlog herdenken is één zaak;
het is iets anders de historie van die oorlog indachtig te zijn.

Veertig jaar geleden kwam de ploeg van Opbouwwerk Heuvelland tot dat inzicht, in de aanloop naar de zestigste verjaardag van Wapenstilstand. Streekbewoners werden aangemoedigd om uit eerste hand over hun oorlogservaringen te vertellen. De Elfnovembergroep tilde die verzamelde getuigenissen in 1978 het podium op, en heeft met de theaterproductie "Nooit brengt een Oorlog Vrede" een mijlpaal geslagen in de Westhoek en ver daarbuiten. Was herdenken tot dan toe vooral een zaak van Gestelde Lichamen geweest, voortaan zou de historie van de Eerste Wereldoorlog ook een menselijke en een culturele betekenis krijgen.

Het In Flanders Fields Museum stond de voorbije twintig jaar helemaal in die culturele traditie. Telkens opnieuw probeert het museum aan te tonen dat oorlog het leven van mensen en hun nabestaanden diep en in lengte van jaren blijft tekenen. Het museum houdt de oorlog in herinnering, niet zozeer omdat hij voorbij is en niet vergeten zou worden, maar wél omdat hij nooit voorbij gaat. Want voor wie een oorlog moet beleven, voor dorpen en steden die erdoor worden overrompeld, en voor het land dat erdoor gebrandmerkt is, gaat een oorlog nooit meer voorbij.

Ook de provincie West-Vlaanderen heeft voor de eeuwherdenking resoluut gekozen voor een cultureel programma. Na GoneWest is de opdracht om het historisch bewustzijn gaande te houden alleen maar groter geworden. Daarom zijn alle krachten gebundeld om deze lente naar de Westhoek terug te keren met een nieuwe muziektheatervoorstelling.

Het verhaal speelt zich af in Reningelst. Brouwerij Sint-Joris doet daar tijdens de oorlogsjaren dienst als badplaats, en terwijl de soldaten er in bad gaan worden hun kleren gewassen en hersteld. Die werkplaats levert de scène, maar de gesprekken en de gebeurtenissen die er zich afspelen overspannen de hele twintigste eeuw, tot in 2019. Omdat een oorlog nooit vrede brengt. Toen niet, daarna niet, en vandaag evenmin.

Een organisatie van:
- Elfnovembergroep, Kemmel
- Stad en Kunstacademie, Poperinge
- De Vlaamsche Vrienden, Reningelst
- IFFM, Ieper
met de steun van de provincie West-Vlaandereren

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar OC Rookop
Heuvellandseweg 1
8970 Poperinge

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • tot
  • tot
  • tot
  • tot
  • tot
Prijs
Basistarief: 10,00 €; < 21 jaar: 5,00 €

€ 10,0

Kansentarief voor UiTPAS Westhoek: € 2,0

Reservaties
UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie In Flanders Fields Museum
Trefwoorden de grote oorlog, reningelst, Poperinge, 100 jaar Groote Oorlog, muziektheater, kunstacademie poperinge, in flanders fields museum, heuvelland, ieper

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS