U bent hier:

Necropolis

Monument Erfgoed

Dit is een driebeukige, Romaanse kerk met vrijstaande Westertoren, een schip met drie traveeën en een recht afgesloten koor in de typische overgangsstijl van de vroege 13de eeuw. In 1922-1928 werd de buiten gebruik zijnde Sint-Pieterskerk gerestaureerd en omgebouwd tot de Necropolis. 140 Belgische soldaten die sneuvelden aan de poort van Tienen op 18 augustus 1914 werden er begraven.
In 1470 werden twee transeptarmen tegen de vierde travee aangebouwd. In 1850 was het gebouw zo bouwvallig dat men het aanvankelijk wilde slopen. Dit werd verhinderd door de plaatselijke schilder Arthur van Gramberen die in een artikel in het tijdschrift Bulletin des Métiers d'Art de alarmbel luidde. Hij werd hierin gevolgd door kanunnik en kunsthistoricus Lemaire en de archeoloog Leurs die een beschrijving van het gebouw opnamen in hun werk: L'Architecture romane dans l'ancien Duché de Brabant.
De oude muurschilderingen, waar Van Gramberen nog gewag van maakte, waren in 1924 verdwenen waardoor architect Govaerts de toestemming verkreeg om de plafonds, de muren en de zuilen te decapiteren.
Van Gramberen koos ervoor om bij de restauratie de vloer te verlagen met 80 cm, het volgens hem oude niveau. Hiermee wou hij tevens bij de bezoekers de illusie wekken in een crypte af te dalen. Deze grafkapel bevat een aantal opmerkelijke christelijke symbolen, maar ook een aantal funeraire symbolen door het feit dat het nu als soldatenbegraafplaats dienst doet.
Bij de uitvoering van de glasramen werd door middel van het aanwenden van middeleeuwse technieken en de keuze van de kleuren het clair-obscur effect verhoogd. Dit ook weer om de ingetogenheid van de grafkelder te benadrukken. De onderwerpen van de glasramen dragen elk hun eigen symbolen van moed, opoffering en trouw aan het vaderland, maar vormen ook een aanklacht tegen de oorlog en een ode aan de vrede.
Reeds in 1915 werden in de oude kerk 140 gesneuvelden van de slag van Sint-Margriete-Houtem begraven. Toen werden ook de eerste stabilisatiewerken aan het gebouw uitgevoerd. De doden werden oorspronkelijk gewoon in de aarde begraven, later kregen ze grafzerken. In 1922 nam bedrijfsleider en politicus Lucien Beauduin het initiatief om de oude kerk te Grimde om te vormen tot een oorlogsmonument. De restauratiewerken zouden zes jaar in beslag nemen. De kerk wordt in 1928 eigendom van de stad.

Info

Waar Sint-Pieterskerk
Pastorijstraat -
3300 Tienen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - zondag van13:00tot18:00
Prijs gratis
Organisatie Sint-Pieterskerk
Contact +32 1 6805686
Trefwoorden Bevestigd2020