U bent hier:

nationale plantenbeurs

Zondag 28 april 2019: 29ste Nationale Plantenbeurs te Hombeek
Ontstaan:
De ingang van het klooster van de Sint-Maartenschool was vroeger ommuurd met een metershoge muur. Na verbouwingswerken werd de muur verlaagd tot ca 1,2 m en werd de achterliggende tuin heraangelegd door enkele vrijwilligers. Na aanplanting was er nog een overschot aan planten die na schooltijd aan de ouders en sympathisanten werd verkocht. Door deze verkoop, is de idee gegroeid om een echte plantenbeurs te organiseren. Het eerste jaar waren er een 20-tal standhouders. Deze waren ’s middags reeds uitverkocht. De daaropvolgende jaren verdubbelde het aantal standhouders elk jaar tot de 150 standhouders die we de laatste jaren telkens mogen begroeten. Het feit dat dezelfde standhouders elk jaar terug inschrijven, getuigt van een goede organisatie en een goede verkoop.
De plantenbeurs:
Ondertussen is de plantenbeurs van Hombeek uitgegroeid tot één van de grootste en zeker de gezelligste beurs van Vlaanderen. De laatste 20 jaar ligt het bezoekersaantal steeds tussen de 10.000 en de 20.000, afhankelijk van het weer. Naast een unieke tuinbeurs die kwekers en liefhebbers van heel het land en ver daarbuiten samenbrengt, is dit evenement ook meer en meer uitgegroeid tot een sociaal gebeuren. Plantenliefhebbers ontmoeten elkaar en kunnen op de gezellige terrasjes hun ideeën uitwisselen. Mensen uit de buurt zien de beurs als een groot feest waar ze met de ganse familie vrienden en kennissen ontmoeten en genieten van de lentesfeer.
Waar het vorig jaar nog een beetje aanpassen was vanwege de wegeniswerken, kunnen de bezoekers nu kennis maken met de prachtig vernieuwde dorpskern van Hombeek. De eet en drankgelegenheden staan nu verzameld aan het gerenoveerde cultuurhuis. De aanleg van perken en waterpartij kunnen voor iedere plantenliefhebber een inspiratiebron zijn.

De sfeer tijdens deze plantenbeurs wordt nog versterkt door de gezellige eet-en drankterrasjes. Een lekkere trappist en een Belgisch frietje nabij een kiosk waar de plaatselijke concertbands hun beste beentje voorzetten. Voor de kinderen staat er ook een authentieke kermismolen.
De plantenbeurs van Hombeek is dus het ideale moment voor een daguitstap met het ganse gezin. Animatie voor groot en klein, lekker eten aan democratische prijzen en een onvergelijkbaar aanbod aan tuinplanten. Ons moto: 'wat je hier niet vindt, vind je nergens!'

Natuurlijk staan de planten centraal op een plantenbeurs: 150 standhouders uit binnen- en buitenland bieden hun tuinjuweeltjes te koop aan. Door het enorme aanbod is er een grote onderlinge concurrentie zodat de prijzen van de planten echt laag zijn. Goed rondkijken en vergelijken blijft natuurlijk de boodschap. De standhouders maken ook graag tijd om enkele nuttige tips te geven aan de bezoekers.
De Nationale Plantenbeurs vindt elk jaar plaats de laatste zondag van april. Door de zachte winters van de laatste jaren zullen ook dit jaar de tropische en subtropische planten als olijfboom, citrusbomen en vele andere bijzondere en zeldzame tuinplanten niet ontbreken. En ....het wordt nu ook stilaan tijd om aan de éénjarige planten en geraniums te denken.... Deze worden op onze beurs aangeboden tegen onklopbare prijzen. Dus....allen daarheen.

We spelen zoveel mogelijk in op de nieuwste 'tuintrends': een mooie maar onderhoudsvriendelijke tuin creëren. Een andere trend is dat de tuin een verlengde van de woning wordt; dat samen eten en samen koken ook in de tuin kan gebeuren. De vele kookprogramma's op tv hebben ook op het tuingebeuren hun stempel gedrukt. Onbekende en 'vergeten' groenteplanten zullen dan ook op de plantenbeurs worden aangeboden.

Praktisch:
Zondag 28 april 10.00 uur tot 17.00 uur (altijd trouwens de laatste zondag van april).
Met de auto via de E19: afrit nr.10 :Mechelen-Zuid (Technopolis). Gps: kruisbaan, 2800 Mechelen.
Gebruik zeker de gratis fabrieksparkings van Mechelen-Zuid (met dank aan : P&G, Kellogg-Pringles, Retail Partners Colruytgroup, Dupont, Chemours, KBC en Spar-Colruyt).
Gratis pendeldienst die om de 10 min. bezoekers van en naar de parkings brengt.
Inkom: € 3. Kinderen jonger dan 12 jaar gratis.

Meer informatie: www.groenbeurs.be Foto’s op hoge resolutie en standhouders: info@groenbeurs.be

Info

Waar Dorpskern
Dorp
2811 Hombeek (Mechelen)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Prijs
Basistarief: 3,00 €
€ 3,0
Contact 015/41 55 33
Trefwoorden markt, Plantenbeurs, bloemenmarkt, plantenmarkt, wijk__hombeek