U bent hier:

Naar molens kijken: molententoonstelling

Tentoonstelling Erfgoed

Historische molens zijn tegenwoordig weer hip: ze benutten de milieuvriendelijke kracht van water en wind en leveren het beste meel ter wereld. Ontdek de stielkennis van de molenaar en lees en beluister verhalen die geworteld zijn in zijn reputatie als weerprofeet, dief en vrouwenverleider. De molen werd een reusachtige meccano en zelfs moeder van alle technieken. Ros-, water- en windmolens malen niet enkel graan, maar pletten ook zaden, werken op getijden, drijven blaasbalgen aan, leggen polders droog, zagen bomen, maken papier, zwingelen vlas… Een uitstekende reden voor de UNESCO om het kleurrijke ambacht van molenaar, als eeuwenlang onmisbare schakel tussen boer, bakker en brouwer, te erkennen als immaterieel erfgoed.
Vele historische molens verlevendigen nog altijd een kouter of een beeklandschap. Zowat een eeuw geleden gaven Latemse en Dendermondse schilders expressie aan hun heimwee naar een toen al bijna verloren gegane wereld op mensenmaat. Je kan tal van hun werken bewonderen, net als een ets van Jan Decleir, zijn liefdesverklaring aan molens.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Provinciale erfgoedsite Ename - Erfgoedcentrum
Lotharingenstraat 1
9700 Ename (Oudenaarde)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer

tot

Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
Basistarief: 0,00 €; All-in Erfgoedsite Ename: 7,00 €
gratis
Reservaties
Organisatie Provincie Oost-Vlaanderen
Contact erfgoedcentrum@oost-vlaanderen.be
Trefwoorden molens, erfgoed, toerisme, oost-vlaamse molens vzw, mola, OVGRAT, bevestigd2020, POV, bevestigd2021