U bent hier:

Muurschilderingen

Jana Cordenier, Tatjana Gerhard, Matthieu Ronsse,
Koen van den Broek, Carole Vanderlinden, Sophie Whettnall
& Roger Raveel
In het omvangrijke œuvre van Roger Raveel (1921-2013) nemen de muurschilderingen een bijzondere plaats in. Al vroeg in zijn loopbaan begon hij er mee te experimenteren. Een eerste hoogtepunt bereikte hij met een fresco in de inkom van een privéwoning in Astene-aan-de-Leie (1955). Zijn bekendste muurschilderingen bevinden zich in het Kasteel van Beervelde waar hij in 1966-67 samen met Raoul De Keyser, Etienne Elias en Reinier Lucassen de keldergangen omvormde tot een monumentaal, in situ kunstwerk. Tal van andere projecten met ruimtelijke schilderkunst volgden in private en publieke gebouwen.

Het Roger Raveelmuseum brengt de bijzondere discipline van de muurschilderingen in een actuele context met speciaal voor de gelegenheid gerealiseerde interventies van zes kunstenaars die reeds eerder in het museum tentoonstelden. Voor een aantal onder hen - Jana Cordenier, Tatjana Gerhard en Carole Vanderlinden - was het de eerste keer dat ze de wanden van een gebouw als drager voor een schilderij gebruikten. Matthieu Ronsse, Koen van den Broeck en Sophie Whettnall hebben al eerder muurschilderingen gemaakt en voegen er in het Raveelmuseum een realisatie aan toe.

De nieuwe werken van de zes uitgenodigde kunstenaars zijn te zien in diverse tentoonstellingsruimtes van het museum. Ze worden afgewisseld met geprojecteerde fotografische beelden van Roger Raveels fresco uit 1955 en de muurschilderingen in het Kasteel van Beervelde. Tot slot vestigt de tentoonstelling ook opnieuw de aandacht op een in situ schilderij van Mitja Tušek dat op de binnenkoer van het voormalige pastoriegebouw gerealiseerd werd ter gelegenheid van de Biënnale van de Schilderkunst in 2014.

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 7 juni 2020.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Roger Raveelmuseum
Gildestraat 2-8
9870 Machelen (Zulte)

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer

tot

Open op:

  • Woensdag - zondag van 11:00 tot 17:00
Prijs
Basistarief: 6,00 €; senior, student, leerkracht: 4,00 €; -12j (gezin): 0,00 €; -12 j (klas): 1,00 €
€ 6,0
Reservaties
Trefwoorden OpnieuwOpen