U bent hier:

Monument Centrale Bibliotheek Leuven

Monument Erfgoed

In 1921-1928 kwam de monumentale universiteitbibliotheek tot stand, een neorenaissancistisch ontwerp van de Amerikaanse architecten Wh. Warren en Ch.D. Wetmore. Het gebouw is te bezoeken van maandag tem zaterdag. Een gids kan enkel op aanvraag en dit via de Koninklijke Gidsenbond Leuven.
De vorige bibliotheek aan de Oude Markt was in 1914 door de Duitsers verwoest. Naar aanleiding van deze 'aanslag' op de cultuur en de universitaire onschendbaarheid waren in verscheidene landen steuncomités ontstaan die geld en boeken voor Leuven bijeenbrachten.
De nieuwe bibliotheek verrees op de plaats van een platgebrand huizenblok aan het toenmalige Volksplein. Met haar monumentale neorenaissancegevel en haar 80,5 meter hoge klokkentoren werd ze het meest prestigieuze uithangbord van de universiteit. Het gebouw opent zich naar het plein via een bogengaanderij beneden en enorme vensters waarachter de leeszaal ligt boven. In de middengevel prijken de borstbeelden van koning Albert I, koningin Elisabeth en de toenmalige prins Leopold.
Bovenaan stelt een bas-reliëf de brand in de oude bibliotheek voor. Het gebouw draagt binnen en buiten ingebeitelde namen van Amerikaanse onderwijsinrichtingen die hun steun verleenden aan de wederopbouw.
In mei 1940 ging het gebouw in vlammen op maar in 1950 was de bibliotheek weer onder dak.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Centrale Bibliotheek K.U. Leuven
Mgr. Ladeuzeplein
3000 Leuven

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - zaterdag
Prijs gratis
Organisatie Centrale Bibliotheek K.U. Leuven
Contact +32 16 324660