U bent hier:

Mijn jaar met Daniël

Tentoonstelling Fotografie

Tijdens de opleiding kwam hij ter gelegenheid van één van de opdrachten in contact met de Joodse leraar/kunstenaar Daniël Von Weinberger en toen die hem voorstelde als eindwerk een reportage over hem en zijn werk te maken ging hij daar graag op in. Meer dan een jaar lang mocht Chris Daniël volgen.
Als fotograaf vindt Chris inspiratie in de stedelijke omgeving waarin hij meestal vertoeft. Met zijn camera legt hij situaties vast die hem opvallen en zet hij zijn persoonlijke indrukken van een plaats en wat zich daar afspeelt om in beelden. Vaak zijn dat mensen onderweg. Wie die mensen zijn weet hij niet, vanwaar ze komen en waar ze naartoe gaan evenmin.

Deze op straat gemaakte beelden – een verzameling van momentopnamen, typeringen van personen in samenhang met een toevallige omgeving – werkt hij vaak af in zwart/wit. De afwezigheid van kleur zet de kijker er toe aan de beelden op een andere manier te bekijken en daardoor merkt hij die dingen op die anders verborgen blijven.

De meeste foto’s neem Chris intuïtief, zonder er al te veel bij na te denken. Als een beeld goed zit voelt hij dat gewoon.

Wat hij met zijn straatbeelden precies toont kan Chris moeilijk verwoorden. Achter elke foto schuilt een eigen verhaal waarvan maar enkele aspecten zichtbaar zijn. Veel wordt verborgen, nog meer gesuggereerd. In combinatie met de gevoelens en verbeelding van de kijker kan daardoor iedereen er het zijne van maken.

Naast het fotograferen van toevallige situaties en gebeurtenissen maakt hij ook vaak reportages van plaatsen of evenementen. Niets is nl. leuker dan ergens rustig rond te kuieren, de zaken aandachtig te observeren en ze vanuit ongewone gezichtshoeken en met een boeiende kadrage in beeld te brengen. Door de diverse beelden op gepaste wijze te combineren probeert hij een goed beeld te geven van de plaats of de gebeurtenis.

Daarnaast verkent Chris ook de mogelijkheden die de moderne digitale fotografie biedt en daarbij vaart hij tegen de stroom in, o.a. door bewegingsonscherpte te creëren wanneer er geen beweging is. En dat kan op verschillende manieren. Naast de keuze van de sluitertijd is de snelheid en de richting van de beweging daarbij essentieel. Achter deze beelden gaat geen diepgaande boodschap schuil. Gewoon maar intrigerende, aantrekkelijke, kleurrijke beelden waar niet te veel achter moet gezocht worden. Beelden om bij weg te dromen, om tot rust te komen, om van te genieten. Beelden geschreven met licht: ????? (phootos, licht) en ????? (grafoo, schrijven) - fotografie in de oorspronkelijke betekenis van het woord dus.

De basisbegrippen en de technische aspecten van het fotograferen leerde Chris reeds op jonge leeftijd op een fotoclubje op school. Toen hij zich n.a.v. de vernieuwing van zijn foto-uitrusting enkele jaren geleden inschreef voor de opleiding Fotokunst aan de Kunstacademie te Hove, werd fotografie al snel meer dan een hobby.

Tijdens de opleiding kwam hij ter gelegenheid van één van de opdrachten in contact met de Joodse leraar/kunstenaar Daniël Von Weinberger en toen die hem voorstelde als eindwerk een reportage over hem en zijn werk te maken ging hij daar graag op in. Meer dan een jaar lang mocht Chris Daniël volgen: bij hem thuis, in zijn atelier, in de academie met zijn leerlingen, tijdens het gebed, aan het graf van zijn vader …   De fotoreeks “Mijn jaar met Daniël” is daarvan het resultaat.

Zonder Daniël zelf duidelijk herkenbaar in beeld te brengen krijgt de kijker toch een duidelijk beeld van hem dankzij de verschillende invalshoeken van waaruit wordt belicht. Bijzonder aan de reeks is ook dat bijna alle beelden een staand formaat hebben, een formaat waar Chris zich intuïtief door aangetrokken voelt.Chris fotografeert digitaal en verwerkt ook zelf de beelden. Daarnaast zorgt hij ook zelf voor de volledige verdere afwerking: het maken van afdrukken op mat papier, het uitsnijden van de passe-partouts en het daarop monteren van de foto’s. 

De tentoonstelling is open van maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur.
Op zaterdag, zondag en feestdagen is de tentoonstelling gesloten.

Info

Waar GC de Zandloper
Kaasmarkt 75
1780 Wemmel

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 10 januari 2018 tot 5 februari 2019
Leeftijd 18+
Prijs gratis
Organisatie de zandloper
Links

Taaliconen

Deze activiteit is ook interessant als je geen of niet zo veel Nederlands spreekt. Meer info
Trefwoorden één taalicoon