U bent hier:

MIAT (Museum voor Industriële Archeologie en Textiel) - Gentse Feesten 2012

Het MIAT biedt tijdens de Gentse Feesten 2012 een totaalpakket met voor ieder wat wils. De rode draad is steeds industrie, arbeid en textiel. Bezoek na het Middeleeuws ontbijt de mini-expo Goal! Voetbal voor ’t fabriek. Ontdek de bedrijvigheid in de historische drukkerij of leer de basistechnieken van het vilten. Voor kinderen zijn er tal van museumspelen. De gidsen staan klaar voor een rondleiding door de verftuin, een fietstocht langs industriële sites van de kunstroute TRACK of een bezoek aan brouwerij Van Steenberge in het Meetjesland.
Programma
Mini-expo Goal! Voetbal voor ‘t fabriek
Bezoek het museum en ontdek meer over fabrieks- en bedrijfsvoetbal in de
mini-expo Goal! Fabrieksvoetbal komt uit het 19de-eeuwse Engeland. Bij ons kent het zijn glorieperiode in de jaren 1980. Ontdek de strafste spitsen en de meest memorabele penalty’s van toen. Wie nog een oude fabrieks- of bedrijfsploeg kent, kan de voetbalkaart aanvullen met zijn informatie.
Doorlopend te bezoeken.

Installatie Oceaniëstraat recto/verso
Het MIAT geeft graag ruimte aan kunstenaars met een eigen kijk op het textielverleden van de stad. Kunstenaar Elly Van Eeghem raakte gefascineerd door een eigenaardige ruimte aan de Oceaniëstraat, nabij de Oude Dokken. Nu zijn er grote woontorens, vroeger was er een textielfabriek. Deze installatie in woord en beeld is een kroniek van haar vele bezoeken aan deze wijk.
Doorlopend te bezoeken.

EXPO WereldWijdWerken en kortfilm ‘Emma uit Gent, anno 2050’
Beleef de gevolgen van de industrialisatie. Ontdek de turbulente veranderingen uit die periode. Filmfragmenten en luisterposten maken de geschiedenis weer levend. Het MIAT kijkt niet alleen naar het verleden, ook de toekomst is intrigerend. Hoe leven en werken we in 2050? In het retrofilmzaaltje speelt de kortfilm ‘Emma uit Gent, anno 2050’ van het Gents klimaatverbond. Gent wil in 2050 een klimaatneutrale stad zijn en zo goed als geen impact meer hebben op het klimaat. Maar wat betekent dat voor jou en Emma?
Doorlopend te bezoeken.

Museumspelen voor kinderen
Ook kinderen verkennen het museum spelenderwijs met een van de museumspelen.
Ze ontdekken al spelend hoe de mensen vroeger leefden. Met een doeboekje gaan ze op pad door het museum. Onderweg krijgen ze allerlei vragen en leuke opdrachten. Kies uit het Blote Knieënspel (1 euro), KidKastKraak (1 euro) en Een zakje vol verrassingen (5 euro). Doorlopend.

Levendige drukkerij
Het MIAT komt graag naar buiten met zijn levendige drukkerij. Daar vind je geen statische drukmachines, maar stuk voor stuk gerestaureerde, historische persen. Alle druk- en letterzetmachines zijn klaar. Een enthousiaste vrijwilligersploeg maakt hiermee allerlei drukwerk: van klassieke kaartjes en affiches tot experimentele ontwerpen. Demonstraties van zondag 15 tot maandag 23 juli, van 13 tot 17 uur, met op vrijdag 20 en zaterdag 21 juli een groot experiment. Het MIAT zal samen met Topo Copy reusachtige afdrukken maken. Niet op een drukpers, maar op de straat met een grote pletwals. Speciaal voor dit evenement creëren jonge kunstenaars nieuw werk. De voorbereidingen vinden plaats in de MIAT-drukkerij, de afdrukken worden gemaakt op de straatstenen van de DOKsite, aan de splitsing van de Koopvaardijlaan en de Afrikalaan.

Rondleiding drukkerij
Op zondag 15, dinsdag 17 en donderdag 19 juli om 14 uur vertelt een ervaren drukker boeiende weetjes over de drukkerijcollectie van het museum. Wat is hoogdruk, vlakdruk en diepdruk? Wat is het verband tussen de Julien-drukpers en een stoomlocomotief?
Met reservatie, 3 euro.

Dagelijks documentaires over de drukkerswereld in het retrofilmzaaltje
Twee documentaires over de druktechnieken en de grafische industrie in de jaren 1980. Op zondag 15, dinsdag 17 en donderdag 19 juli om 15 uur. Op zaterdag 21 en maandag 23 juli om 14 uur.
Helvetica, een langspeelfilm over typografie, grafisch design en beeldcultuur. Op maandag 16, woensdag 18, vrijdag 20 en zondag 22 juli om 14 uur.
Met reservatie, 5 euro.

Textiel
Rondleiding verftuin
De plantentuin van het MIAT telt een veertigtal verfplanten, waarmee je op natuurlijke wijze textiel kunt verven. Wist je dat meekrap rood kleurt, wouw geel en wede blauw? Een gids vertelt meer over deze verfplanten.
Dinsdag 17 en vrijdag 20 juli, om 14.30 uur. Met reservatie, 3 euro.

Open viltatelier
Vilten is hip. Tijdens de Gentse Feesten houdt het MIAT een open viltatelier. Kom en ga wanneer je wil. Koop een zakje vilt en ontdek de basisknepen van het vilten. Vilt een tasje, een jasje voor je balpen of een eigen creatie. Van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 juli, van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur. Prijs 6 euro.

Demonstraties aan de textielmachines
Het MIAT was vroeger een katoenspinnerij. Vandaag brengen vrijwilligers de textielmachines aan het draaien. Indrukwekkend, maar wat een oorverdovend lawaai. Ook op handweefgetouwen wordt ’s middags gedemonstreerd.
Van zondag 15 tot en met maandag 23 juli, van 10 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur.

Op uitstap met het MIAT
Bezoek Brouwerij Van Steenberge
Dit is de enige nog actieve brouwerij in het Meetjesland. Ontdek hoe Van Steenberge de traditionele brouwkunst heeft aangepast aan de technologische evoluties en proef een van de topbieren van deze brouwerij.
Op donderdag 19 juli om 14 uur. Met reservatie, prijs 12 euro (inclusief bus).

Fietstocht TRACK
Speciaal voor TRACK creëerden 35 internationale kunstenaars nieuw werk, geworteld in het stedelijke weefsel van Gent. Op deze fietstocht trek je een spoor van het MIAT naar de industriële sites van Gent, met onder andere het katoenbedrijf Voortman en de Gasmetersite. Een gids met TRACK-certificaat vertelt over verleden, heden en toekomst van deze locaties, met oog voor de creaties van de TRACK-kunstenaars.
Op dinsdag 17 en woensdag 18 juli om 14 uur. Met reservatie en eigen fiets, prijs
15 euro (inclusief TRACK-pas geldig tot 16 september). Vertrek MIAT.

Middeleeuws ontbijt en Ontbijt bij Lieven Bauwens in het MIAT
Begin je dag met een Middeleeuws ontbijt. Kies tussen een arm ontbijt, een rijk ontbijt of een ontbijt bij Lieven Bauwens. Voor kinderen is er een ontbijt op maat.
Reserveren kan niet. Iedereen die voor 11.30 uur komt, wordt bediend.
Van zondag 15 tot maandag 23 juli van 8.30 uur tot 11.30 uur. De prijs varieert van 5 tot 12 euro.

Praktisch
Museumtoegang:
5 euro, reductie 3,75 euro, van 19 tot 25 jaar 1 euro, -19 jaar gratis
Gentenaars bezoeken gratis het museum tijdens de Gentse Feesten.
Reserveren voor activiteiten: tel. 09 269 42 26,
e-mail publiekswerking.miat@gent.be

Informatie
Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT), Minnemeers 9,
9000 Gent, tel. 09 269 42 20, fax 09 233 07 39, e-mail publiekswerking.miat@gent.be, website www.miat.gent.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar MIAT - Museum over Industrie, Arbeid en Textiel
Minnemeers 9
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 14 juli 2012 tot 23 juli 2012
Prijs
- 5 euro, reductie 3,75 euro, van 19 tot 25 jaar 1 euro, -19 jaar gratis - Gentenaars bezoeken gratis het museum tijdens de Gentse Feesten. - Reserveren voor activiteiten: tel. 09 269 42 26, e-mail publiekswerking.miat@gent.be
€ 5,0
Organisatie MIAT - Museum over Industrie, Arbeid en Textiel
Contact publiekswerking.miat@gent.be
+32 9 2694226
Links