U bent hier:

Menuet - naar de gelijknamige roman van Louis Paul Boon

+1 punt

Gastregisseur Liliane Brakema maakt een toneelbewerking van de gelijknamige roman van Louis Paul Boon.
bewerking: Tom Blokdijk
NTGent verwelkomt Liliane Brakema (°1987) als gastregisseur. Zij maakt een enscenering van Menuet, de roman van Louis Paul Boon uit 1955.

Daarin schetst de auteur een driehoeksverhouding tussen een arbeider, zijn echtgenote en dienstmeid. Het boek heeft een expliciet seksuele thematiek, waardoor een deel van de literaire kritiek, vooral die uit de katholieke kringen, verontwaardigd reageerde op Boons zogenaamde “vuilspuiterij” en “viezigheden”, als gevolg van de lustfantasieën en de ontrouw in de verhaallijn. Maar bovenal is Menuet een magistrale roman over emotionele eenzaamheid en existentiële vervreemding, en een absoluut hoogtepunt in Boons literaire oeuvre. Noot: de titel verwijst naar een oude Franse barokdans in een driedelige maatsoort. Voor Brakema is dit een extra aanleiding om haar artistiek onderzoek verder te zetten: over de wisselwerking tussen tekst en fysieke expressie.

Liliane Brakema studeerde af aan de regieopleiding in Amsterdam en werd met haar voorstelling De Wilde Eend al meteen geselecteerd voor het Nederlandse Theaterfestival 2016. Tijdens haar opleiding liep ze stage bij Johan Simons voor de productie Dantons Tod (2013); twee jaar later deed ze dat bij Eric de Vroedt en Toneelgroep Amsterdam voor Koningin Lear (2015) naar Tom Lanoye en assisteerde daar ook Ivo van Hove bij De Dingen Die Voorbij Gaan (2016). Najaar 2016 werkte ze in NTGent mee aan Sneeuw van Luk Perceval, naar de gelijknamige roman van de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk. Na haar opleiding zocht ze verder op de combinatie beeld/tekst bij Frascati en de jongerenproductie van de Toneelschuur in Haarlem.

“Ik zoek naar de confrontatie tussen wat het hoofd wil en wat het lichaam doet. En, wanneer lukt het niet meer het lichaam te controleren? Per voorstelling ontwikkel ik een onafhankelijke beeldtaal die ik naast de bestaande toneeltekst plaats. Hiermee daag ik het publiek uit om verder te kijken dan wat er ogenschijnlijk al is.” (Liliane Brakema)

Op zaterdag 28 april gaan we met de fiets naar Menuet. Komt u ook met de fiets? Dan hebben we een extraatje voor u!

Hou onze Facebookpagina in de gaten voor meer nieuws over deze actie!

Info

Waar NTGent Minnemeers
Minnemeers 8
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 27 maart 2018 tot 4 mei 2018
Prijs
Basistarief: 22,00 €; -26: 14,00 €; +60: 18,00 €

€ 22,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 4,4

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 3,0

Reservaties
UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie NTGent
Links
Trefwoorden Louis Paul Boon, Lien Wildemeersch, Bert Luppes, #NTGent, Tom Blokdijk

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS