U bent hier:

Marx

+1 punt

Theatervoorstelling Tekst en muziektheater

Johan Heldenbergh speelt Karl Marx. Eén van de grootste acteurs kruipt in de huid van één van de grootste filosofen. Een geweldige en unieke combinatie, in een scenario en regie van Stefaan Van Brabandt.
“Filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd;
het komt er nu op aan haar ook te veranderen!”

Na de alom bejubelde theatermonoloog SOCRATES (gespeeld door Bruno Vanden Broecke) komt theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt (bekend van De Koe en "Het Voordeel van de Twijfel" op Canvas) dit seizoen met de langverwachte opvolger in zijn reeks van filosofen-monologen:


MARX, gespeeld door niemand minder dan Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown, MASSIS, De Helaasheid der dingen, Le Tout Nouveau Testament, The Zookeeper’s Wife).
Eén van onze grootste acteurs kruipt in de huid van één van de grootste filosofen. Een geweldige en unieke combinatie.

Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan de 19e-eeuwse filosoof Karl Marx, die geldt als de belangrijkste theoreticus van het socialisme en communisme. En geen filosoof heeft ooit zoveel verdeeldheid gezaaid: afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, is hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’.

In de theatermonoloog MARX (geschreven en geregisseerd door Stefaan Van Brabandt) kijkt één van de invloedrijkste denkers uit de geschiedenis terug op zijn bewogen leven en denken.
Op zijn begrafenis waren amper 7 mensen aanwezig. Geen van zijn werken kregen tijdens zijn leven erkenning. Alles wat hij ondernam, mislukte. Zijn leven werd geteisterd door ziekte, armoede en conflicten. Hij was voortdurend op de vlucht, opgejaagd en verstoten door de machthebbers van zijn tijd. En voortdurend in onmin met zijn zogenaamde medestanders, door wie hij zich steeds pijnlijk misbegrepen voelde. Een tragisch en dramatisch leven vol paradoxen en tegenstrijdigheden. Maar bovenal een leven van engagement, liefde en vriendschap, steeds bijgestaan in de strijd tegen sociaal onrecht door zijn vrouw Jenny en zijn dierbare kameraad Friedrich Engels.

Filosofie dient niet om de wereld louter passief te beschouwen, vond Marx, maar heeft bovenal actief een sociale en kritische rol te vervullen: de wereld moet anders en beter worden, eerlijker en rechtvaardiger. Sociale onrechtvaardigheid kan enkel worden opgelost door de grondslagen van het maatschappelijk systeem te veranderen. De overheersende kapitalistische machten vernietigen de menselijkheid en moeten daarom worden bestreden en omvergeworpen.
Waarin heeft Marx zich vergist? En waarin heeft hij gelijk gekregen? In welk opzicht is zijn filosofie vandaag nog steeds actueel, relevant en bevrijdend? Hoe kan Marx ons blijvend herinneren aan wat het betekent om volwaardig mens te zijn?

Marx' kritische analyse van mens en samenleving, van de machten en structuren die de mens ketenen, is in onze tijd van besparingen, winst- en groeidenken meer dan ooit relevant en actueel.
In tijden van onbehagen, onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog MARX een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

2018 is tevens het 200ste geboortejaar van Marx (1818).

‘MARX’ is deel twee in de filosofenreeks die theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt de komende jaren maakt. Deel één was ‘Socrates’, gespeeld door Bruno Vanden Broecke. De werd door zo’n 30.000 bezoekers bezocht en pers en publiek waren unaniem enthousiast en keken toen al reikhalzend uit naar deel twee.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar NTGent Minard
Walpoortstraat 15
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 28 februari 2018 tot 2 maart 2018
Prijs
Basistarief: 18,00 €; -26: 14,00 €; +65: 16,00 €

€ 18,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 3,6

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 3,0

Reservaties
UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie NTGent
Trefwoorden Karl Marx, stefaan van brabandt, Johan Heldenbergh

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS