Marieke Lucas Rijneveld & Lize Spit

Marieke Lucas Rijneveld & Lize Spit: lost & found

De internationaal doorgebroken Nederlandse auteur Marieke Lucas Rijneveld schreef een nieuwe cyclus gedichten voor het Passa Porta Festival, met verlies als rode draad. Ze leest ze voor en gaat erover in gesprek met haar generatiegenoot Lize Spit. Jelle Van Riet modereert: welke rol speelt verlies in hun werk, en kan literatuur troost brengen?

Marieke Lucas Rijneveld (1991) groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant, woont in Utrecht, en geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. Haar debuutroman De avond is ongemak uit 2018 stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs, en de Engelse vertaling door Michele Hutchison werd bekroond met de International Booker Prize 2020. In november verscheen haar evenzeer bejubelde roman Mijn lieve gunsteling. Daarnaast is Rijneveld ook dichter. Haar eerste bundel Kalfsvlies werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut, en de recente bundel Fantoommerrie werd bekroond met de Ida Gerhard Poëzieprijs 2020 en genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2020.

Ook Lize Spit (1988) behoeft nauwelijks nog introductie. Ze groeide op in een Kempens dorp en woont tegenwoordig in Brussel. Met haar debuut Het smelt – dat momenteel in meer dan tien talen wordt vertaald en binnenkort wordt verfilmd – won ze de Bronzen Uil. Het smelt was in 2016 het best verkochte boek van Vlaanderen, werd uitgeroepen tot 'NRC Handelsblad Boek van het jaar' en haalde de shortlist voor de Libris Literatuurprijs. Eind 2020 verscheen de langverwachte opvolger Ik ben er niet: een instant bestseller die de longlist van de Libris Literatuurprijs haalde.

Dit event wordt uitgezonden op Podium 19, een nieuw en gratis cultuurkanaal. Je kan op Podium 19 terecht voor virtuele voorstellingen, optredens en concerten uit de Vlaamse cultuurhuizen. Podium 19 is te zien op kanaal 19 van Proximus Pickx (kanaal 269 vanuit Brussel of Wallonië), kanaal 99 van Telenet TV, kanaal 20 van Orange TV en uitgesteld via VRT NU. Meer info op www.podium19.be.

Over deze uitzending

Wanneer?

tot

Waar kijken?

De live feed voor deze uitzending is niet meer beschikbaar.
U kunt deze uitzending herbekijken via ons herbekijk aanbod.