U bent hier:

Maaseik in 1740 volgens drie tekeningen van Jan de Beijer

Lezing of congres Geschiedenis

Dr. Stan Hendrickx is een wetenschappelijke autoriteit in het domein van de archeologie van de predynastische periode in Egypte.
Met dezelfde nauwgezetheid onderzoekt hij ook het verleden van zijn bakermat Maaseik.
Afbeeldingen van Maaseik die voor het midden van de 19de eeuw dateren zijn bijzonder zeldzaam. In vergelijking met steden van hetzelfde belang is weinig geweten over het uitzicht van de stad in het verleden. De belangrijkste informatiebron is het geschilderde stadszicht uit 1672 dat in het museum bewaard wordt. Alhoewel alle gebouwen individueel worden afgebeeld gebeurde dit natuurlijk op een kleine schaal. Maar voor de belangrijkste gebouwen zoals de kerken, kloosters, het gewanthuis en de stadspoorten is de uitwerking opvallend gedetailleerd. Daarnaast was voor de 18de eeuw enkel een gravure van Remacle Leloup gekend met een panorama van de stad en een tekening van de Eikerpoort door Jan de Beijer (1703 – ca. 1780). Die laatste wordt in Roermond bewaard en meerdere auteurs die ze gebruikt hebben om de geschiedenis van Maaseik te illustreren dachten dat Jan de Beijer een kunstenaar uit Roermond was. Aangezien van zijn hand in Roermond geen andere tekeningen van Maaseik zijn, hebben ze niet verder gezocht. Jan de Beijer was echter één van de belangrijkste tekenaars van zichten uit zijn tijd, met een totale productie van minstens 2000 tekeningen. De overgrote meerderheid daarvan maakte hij in Nederland en het grensgebied in Duitsland, waarvan erg veel in Amsterdam en Utrecht. Maar in de zomer van 1740 volgde hij de Maas tot in Namen en kwam toen ook in Maaseik. Daar maakte hij niet alleen de reeds gekende tekening van de Eikerpoort, of Roermonder poort zoals ze toen genoemd werd, maar ook nog twee andere tekeningen die nu bewaard worden in Leiden en Wenen. Eén daarvan is een bijzonder interessant zicht op de Markt waardoor heel wat gegevens in vraag gesteld worden die in Maaseik tot nu toe als vaststaand werden beschouwd.
In deze voordracht zal Stan Hendrickx eerst een kort overzicht geven van de afbeeldingen die van Maaseik gekend zijn tot in de 19de eeuw om vervolgens de tekeningen van de Beijer in detail te bespreken en tenslotte een poging te doen om hun belang voor de Maaseiker architectuurgeschiedenis te interpreteren.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Het auditorium van de Minderbroederskerk
Boomgaardstraat 10
3680 Maaseik
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 17 oktober 2019
Prijs
Basistarief: 3,00 €; Leden: 2,00 €
€ 3,0
Reservaties
Organisatie Pater Sangerskring Maaseik
Links
Trefwoorden De Maaseikenaar, Pater Sangerskring Maaseik