U bent hier:

Maagdenhuis: Permanente collectie

Tentoonstelling Erfgoed

Het Maagdenhuis was vroeger een weeshuis voor meisjes, 'maegdeckens' genoemd. Binnen het prachtige gebouw ontdekken bezoekers de geschiedenis van de weesmeisjes en de Antwerpse armenzorg. De rijke kunstcollectie met werken van Rubens, Van Dyck en Jordaens past verrassend perfect in dat verhaal.
Op het Mechelseplein, één van de hipste pleinen van Antwerpen, ligt het Maagdenhuis. Zeker in de zomer heerst op het plein een gezellige drukte, maar van zodra je het Maagdenhuis binnenstapt, slaan vrome rust en stilte in je gezicht. Het machtige gebouw uit de 16de en de 17de eeuw verrast met zijn statige voorgevel en prachtige binnenkoer.
Tot 1882 was het huis een meisjesweeshuis. Daarna werden de wezen in modernere gebouwen ondergebracht en werd het Maagdenhuis de hoofdzetel van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, later het OCMW. De kapel van het huis werd in 1884 omgetoverd tot een museum, waar de kunstschatten van de Burgerlijke Godshuizen werden tentoongesteld.

Pronkstukken uit de collectie zijn een unieke collectie papkommen uit gepolychromeerd Antwerps aardewerk - de voorloper van het Delftse porselein. Schilderijen van Rubens, Van Dyck en Jacob Jordaens of een prachtig olieverfpaneel uit 1500 met De Zeven Werken van Barmhartigheid of de zeventiende-eeuwse Houten Clara. Dat beeld inspireerde de Vlaamse romancier Hendrik Conscience voor zijn gelijknamige roman.

In 1925 werd die kunstcollectie aanzienlijk uitgebreid en sinds 1985 is de volledige benedenverdieping van het oude weeshuis een museum.

Meer dan kunst

Maar het Maagdenhuis is meer dan werken van grote meesters zoals Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Jacob Jordaens. Het museum is ook gewijd aan de Antwerpse vondelingen-, wezen- en armenzorg door de eeuwen heen. Je vindt er gebruiksvoorwerpen uit het dagelijkse leven van de wezen en producten die door de meisjes werden vervaardigd.

Een bezoek aan het Maagdenhuis is dus meer dan een klassiek museumbezoek. Als je de deur doorgaat, stap je letterlijk van het hippe Antwerpen in het middeleeuwse Antwerpen. En word je ondergedompeld in het leven van middeleeuwse wezen en vondelingen. Een wandeling door het Maagdenhuis laat gegarandeerd een diepe indruk na.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Maagdenhuismuseum
Lange Gasthuisstraat 33
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag van10:00tot17:00
  • Woensdag - vrijdag van10:00tot17:00
  • Zaterdag - zondag van13:00tot17:00
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
Basistarief: 7,00 €; museumpassmusées: 0,00 €
€ 7,0
Organisatie Maagdenhuis
Contact maagdenhuis@antwerpen.be
03 435 99 10​​​​​​​
Trefwoorden UitKalender_activiteiten_incl_permanenteactiviteiten, museumpassmusees, Museumpas, museumpassmusees_Antwerpen, OpnieuwOpen

Heb je al een museumpas?

Met een museumpas bezoek je deze expo gratis of met een fikse korting.

Ontdek 'm hier