U bent hier:

LODE, GIDO & PETRUS VANLESSEN - Vanlessen 3

+1 punt

Tentoonstelling Schilderkunst

Vanaf maandag 7 december 2020 zijn individuele bezoeken aan de expo opnieuw mogelijk. Aanmelden aan de ticketbalie is verplicht.
Lode, Gido en Petrus Vanlessen zijn grootvader, vader en zoon, en allen kunstenaar.

Lode Vanlessen (1910-1979) was een autodidact en schilderde vooral landschappen die opvallen door hun bijzondere technische kwaliteit. Zijn hele oeuvre is een voortdurend experimenteren, een aanhoudend zoeken naar de mogelijkheden om aan de tableau-schilderkunst te ontsnappen. Dat Lode Vanlessen een gezonde afstand tot zijn thema’s bewaarde, blijkt uit zijn prettige gewoonte om de seizoenen in zijn schilderijen wat te verwisselen en in de lente liefst een herfsttafereel neer te zetten en zijn werk te voorzien van de nodige zelfrelativerende titels.

Gido Vanlessen (°1940) genoot een opleiding aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs te Hasselt en Sint-Lucas te Luik waar hij publiciteitstekenen combineerde met schilderkunst. Hij startte met het schilderen van landschappen en portretten, maar verraste het publiek in 1970 met een totaal gewijzigde stijl: abstract, grafisch en geometrisch, gekenmerkt door soberheid, stilering en beheersing van de materialen. Bestempeld als ‘nieuw realisme’ door de kunstenaar of ‘designkunst’ door Jan Hoet: het oeuvre van Gido Vanlessen valt op door zijn grote inhoudelijke eenheid en continuïteit, lijkt tijdloos en heeft een intrigerende aantrekkingskracht.

Petrus Vanlessen (°1972) genoot zijn opleiding aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs te Hasselt. Aansluitend aan zijn studies monumentale schilderkunst aldaar, voltooide hij een restauratieopleiding in de schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Bestaande voorwerpen en bepalende vormen spelen een belangrijke rol in zijn werk. Projectmatig van aard veruitwendigt de kunstenaar zijn sterk persoonsgebonden wereld en maakt hiervoor gebruik van diverse materialen en technieken. De uiteindelijke verschijningsvorm is er één die dicht bij hemzelf vertrekt en nooit meer loslaat …

Expo Petrus Vanlessen: BOX
Expo Lode Vanlessen: Galerie Oost
Expo Gido Vanlessen: Galerie XL

Expoperiode: 21 september t.e.m. 12 maart 2021
Openingsdagen en -uren: ma t/m vr: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur. Op zaterdag 16/01, 23/01, 30/01, 6/02 en 13/02 is de expo geopend van 9 tot 13 uur. Gesloten op zondag en van 14/02 t/m 21/02.
Toegang: gratis

Regels m.b.t. Covid-19
- In het cultuurcentrum is het dragen van een mondmasker is verplicht.
- Ontsmet je handen bij het binnenkomen.
- Aanmelding en registreren aan de ticketbalie is verplicht.
- Aan elke exporuimte wordt het max. aantal bezoekers vermeld, hou daar rekening mee!
- Respecteer altijd en overal de 1,5 meter regel.
- Een inhoudelijke tekst (geschreven door kunstrecensent Fernand Haerden) wordt voorzien.

Beeld: Lode Vanlessen - Oogst, Gido Vanlessen - Roemenië s-1, Petrus Vanlessen - GC Part III

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar CC Maasmechelen
Koninginnelaan 42
3630 Eisden

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 5 februari 2021 tot 12 maart 2021
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
Basistarief: 0,00 €

gratis

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie CC Maasmechelen

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS