U bent hier:

Limburg tussen staf en troon. Duizend jaar graafschap Loon

Cursus of workshop Erfgoed

Anders, apart en wat exotisch. Zo kunt u het graafschap Loon - dat ongeveer samenvalt met de huidige provincie Limburg - en het prinsbisdom Luik omschrijven. Want ze behoorden nooit tot de Nederlanden: ze lagen van bij hun ontstaan tot 1795 ononderbroken in het Heilig Roomse Rijk der Duitse Natie. Door leenbanden verbonden met Luik (de staf) en met de Duitse keizer (de troon) wisten de graven van Loon een aanzienlijke rol te spelen in de regio én op het Europese toneel. Zo wisten ze door een uitgekiende huwelijkspolitiek grote graafschappen binnen te rijven, zelfs in Beieren.

Historicus en curator Jan Vaes ontrafelt deze ongekende geschiedenis. Na de lunch geniet u in de waterburcht van een rondleiding door de prestigieuze expo waar u een tijdreis maakt op zoek naar de wortels van Limburg. Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken tijdens een wandeling op het domein met de recent gerestaureerde Engelse tuin.
Programma
9.30 u.: onthaal met koffie
10 u.: lezing door Jan Vaes
12 u.: broodjeslunch in het Buitenhof
13.30 u.: rondleiding expo
15 u.: koffiepauze
15.30 u.: historische rondleiding op het domein met de gerestaureerde Engelse tuinen
17 u.: voorzien einde

Dr. Jan Vaes is doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis. Hij was tot voor kort gastprofessor geschiedenis en cultuurgeschiedenis aan de Lerarenopleiding van het University College Leuven-Limburg en ondervoorzitter van het Historisch Studiecentrum Alden Biesen. Bij Davidsfonds Uitgeverij verscheen De Graven van Loon.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Landcommanderij Alden Biesen
Kasteelstraat 6
3740 Bilzen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: 85,00 €; Met Davidsfonds Cultuurkaart: 75,00 €
€ 85,0
Reservaties
Contact academie@davidsfonds.be
016 31 06 70