U bent hier:

Lezing met Hamady Bocoum, directeur Musée des Civilizations Noires (MCN) + nocturne

+1 punt

In de lezing licht museumdirecteur Hamady Bocoum de geschiedenis en missie van het Musée des Civilizations Noires (MCN) toe.
In december 2018 opende het Musée des Civilizations Noires (MCN). Het museum geeft mee vorm aan het snel evoluerende Afrikaanse museale landschap en zijn ambitie om het eigen patrimonium te tonen, bewaren en beheren.

Het MCN komt voort uit de rijke artistieke en intellectuele scène van de Senegalese hoofdstad. Het museum kan beschouwd worden als het geesteskind van Léopold Sédar Senghor, de eerste president van het onafhankelijke Senegal en vertegenwoordiger van de Négritude beweging die zich verzette tegen het Franse culturele kolonialisme. Vanuit deze erfenis werkt het MCN verder aan de herwaardering van de ‘zwarte’ cultuur, identiteit en geschiedschrijving die ze begrijpt binnen een geglobaliseerde wereld. Door bij het ontwerp van het museum concepten zoals etnografie, antropologie, of de subaltern - ontleend aan een Westers en (post)koloniaal gedachtegoed - te vermijden werd een essentiële stap gezet in de reconstructie van het collectieve geheugen van de Afrikaanse gemeenschap en haar diaspora. Binnen de museale werking wordt verder de voorkeur gegeven aan een dynamische programma dat zowel historische voorwerpen als hedendaagse kunstenaars toont boven een permanente collectiewerking- en presentatie.

Het museum is niettemin een belangrijke stem in het debat rond de restitutie of teruggave van onrechtmatig verkregen voorwerpen die zich in museum- en privécollecties buiten Afrika bevinden. Het pleit voor een grondig onderzoek naar de herkomst van deze voorwerpen en het voorrecht van elk land om haar cultureel erfgoed te beheren. Het is een positie die ook weerklank vindt in België waar de eerste visies op de restitutie van voorwerpen die tijdens de koloniale periode in Congo werden verworven voorzichtig worden geformuleerd. Een jong debat waaraan deze lezing een inhoudelijke bijdrage wenst te leveren.

De lezing vindt plaats als onderdeel van het publieke programma van ‘Highlights for a Future: De Collectie (I)’. S.M.A.K. wenst naar aanleiding van deze tentoonstelling een aantal denkpistes voor de toekomst van het museum uit te zetten. Vanuit de vaststelling dat museumwerking vandaag onmogelijk als een universeel concept kan beoefend worden of vanuit een lineaire geschiedenis kan gedacht worden, worden een aantal sprekers uitgenodigd om andere museale modellen toe te lichten.

Praktische informatie
- Op donderdag 5 september om 19:30
- Reserveren kan via reservation@smak.be
- In Frans
- Toegang: museumticket
- Die avond blijft het museum ook open tot 22:00. Klik hier voor meer informatie over de nocturne.

Info

Waar S.M.A.K. - Stedelijk Museum voor Actuele Kunst
Jan Hoetplein 1
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 5 september 2019
Prijs
Basistarief: 15,00 €

€ 15,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 3,0

Reservaties
UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie S.M.A.K. - Stedelijk Museum voor Actuele Kunst
Contact +32 9 3236001
Links
Trefwoorden jongerentip

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS