U bent hier:

lezing L.H. Wiener

Interviewer: Christophe Vekeman
Gratis lezing! Graag inschrijven via info.bibliotheek@harelbeke.be
Lodewijk Willem Henri Wiener wordt geboren te Amsterdam op 16 februari 1945. Wiener was jarenlang leraar Engels aan het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Hij is ook een fervent zeiler. Naast die kwaliteiten staat Wiener ook bekend als een drinkebroer. Dat leidde wel eens tot uitzinnige ruzies en vriendschappen die tot stilstand kwamen of werden verbroken.
L.H. Wiener debuteert in 1966 met enkele verhalen in het literair tijdschrift Tirade. In 1967 verschijnt zijn eerste verhalenbundel: Seizoenarbeid. Het boek zorgt al onmiddellijk voor enige commotie. De houder van een strandpaviljoen, die zich in een van de verhalen geportretteerd meende te zien, eiste dat het werk uit de handel werd genomen. In een herdruk wordt diens naam gewijzigd in die van de schrijver, "Wiener". Het resultaat was dat de naam Wiener meteen bekend was. Nog in 1967 publiceert hij een roman: Zwarte vrijdag.
Deze roman wordt echter door de kritiek genegeerd. Ook de daaropvolgende verhalenbundels Duivels jagen (1968) en Man met ervaring (1972) worden nauwelijks opgemerkt. Het ontmoedigt L.H. Wiener geenszins want verhalen schrijven, kan hij als de beste. Daarbij hanteert hij meestal hetzelfde recept: een afgerond geheel gekenmerkt door ironie, cynisme en zelfspot. Ondanks het feit dat L.H. Wiener over een schare bewonderaars beschikt, geniet zijn literair werk nauwelijks aandacht in de pers. Het duurt ruim dertig jaar voordat hem enige herkenning te beurt valt.
Voor zijn tweede roman Nestor (2002) wordt hij bekroond met de F. Bordewijkprijs. Dat was meteen het sein voor de uitgever om zijn verzamelde verhalen te publiceren. In 2007 wordt zijn roman Quirina T. genomineerd voor de ibris Literatuurprijs. Inmiddels is hij ook berucht als polemist en ligt hij vaak met zijn uitgevers overhoop. Dit resulteert in een reeks scherpzinnige brieven die stilistisch gezien tot het beste behoren van wat de Nederlandstalige brievenliteratuur heeft voortgebracht. In 2015 werd L.H. Wiener 70 en werd hem door vrienden een liber amicorum aangeboden. Enige maanden later werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, mogelijk mede naar aanleiding van de brief aan de koning van zijn stadgenoot en collega P.F. Thomése uit 2014. In 2015 worden alle verhalen van Wiener gebundeld en uitgegeven in hardcover. In 2018 worden zijn brieven gebundeld die hij gedurende vijftig jaar schreef.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2
8530 Harelbeke

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: vrijdag 28 februari 2020
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en musea, concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Reservaties
Organisatie Bibliotheek Harelbeke
Trefwoorden Bibliotheek Harelbeke