U bent hier:

Lezing: Geschiedenis en werking van bakovens. Een nieuwe toekomst voor het bakhuis te Groenendaal in Hoeilaart

Vlaanderen telt duizenden oude bakovens. Ze zijn getuigen van een recent verleden waarin ieder gezin zijn eigen brood bakte. Alleen, of samen met de buren.
Kom alles te weten over de geschiedenis van bakovens en over hoe je zo’n vervallen bakoven weer tot leven wekt. Een bakoven verbindt mensen met elkaar en ook met het ambacht, de natuur en met het thema voeding.
Onze gastspreker is Dirk Lembrechts, bouwkundig monumentenwachter sinds 2010 en werkzaam bij de Dienst Erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, Monumentenwacht Vlaams-Brabant. Dirk is gepassioneerd door bakovens sinds 2013. Hij is mede-auteur van het boek ‘Bouwen om te bakken’. Dit boek gaat over de bouw, het gebruik en de restauratie van bakovens.
Aansluitend aan de lezing is er een korte toelichting over de toekomstplannen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), Koninklijke Heemkundige Kring Het Glazen Dorp vzw, Natuurpunt CVN en Natuurgroepering Zoniën rond het bakhuis in Hoeilaart. Het bakhuis, daterend van 1778, bevindt zich tegenover het Bosmuseum Jan Van Ruusbroec. ANB heeft besloten deze bakoven een tweede leven te geven en in de loop van 2020 te starten met de restauratie.

De bakoven zal de komende jaren een belangrijke rol spelen in de natuur-en milieu-educatieve werking en publiekswerking van het museum.

De lezing is van 11u tot 12.30u.
Wil je de lezing bijwonen? Schrijf je dan in, de plaatsen zijn beperkt tot 30 personen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bosmuseum Jan Van Ruusbroec - Groenendaal
Duboislaan 2
1560 Hoeilaart

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 8 september 2019
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Reservaties
Organisatie vormingscentrum Natuurpunt CVN
Trefwoorden Open Monumentendag 2019, omd-2019-official, Herbestemming en restauratie, bakoven