U bent hier:

Lezing De oorsprong van kosmische straling

+1 punt

Cursus of workshop Wetenschap

Meer dan 100 jaar geleden ontdekte de Oostenrijker Victor Hess dat de Aarde voortdurend gebombardeerd wordt door straling uit het heelal: kosmische straling. Ondertussen weten we dat deze straling vooral (maar niet uitsluitend!) bestaat uit waterstofkernen. Deze bereiken de Aarde met gigantische energieën, tot vele duizenden maal hoger dan wat mogelijk is in de krachtigste deeltjesversnellers ter wereld. Geen wonder dan ook dat heel wat zogenaamde elementaire deeltjes voor het eerst ontdekt werden in kosmische straling.
Nu we weten wat kosmische straling is wordt het mysterie van de oorsprong alleen maar groter. Welke kosmische versneller is zoveel efficiënter dan het beste wat we op Aarde kunnen maken? In welke astrofysische omgevingen worden deeltjes tot ongeziene energieën versneld?

In deze voordracht wordt over het onderzoek naar de oorsprong van de kosmische straling verteld. Recent heeft bijvoorbeeld het IceCube experiment aan de Zuidpool resultaten bekendgemaakt die duidelijk wijzen naar de mogelijke bronnen van deze boodschappers uit de ruimte.

Spreker: Prof. Dirk Ryckbosch (UGent)

Zaterdag 14 december 2019 van 14u30 tot 17u00

Gratis toegang, inschrijven vooraf is noodzakelijk: http://armandpien.be/event/oorsprong-van-kosmische-straling-2019-12-14-158/register

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar UGent Volkssterrenwacht Armand Pien
Gezusters Lovelingstraat 1
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zaterdag 14 december 2019
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: 0,00 €

gratis

Reservaties
UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Ugent Volkssterrenwacht Armand Pien
Contact info@armandpien.be
09 264 36 74

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS