U bent hier:

Lezing: 'Beethoven, de grote geweldenaar.' door Jos Meersman

In maart 1827 overlijdt Ludwig van Beethoven. De uitvaart was een van de meest memorabele die Wenen ooit heeft meegemaakt. De scholen waren gesloten. Een menigte van wel tienduizend zielen volgde het stoffelijk overschot. Onder hen Franz Schubert. Hij vertelt ons wat hij weet over zijn idool, over zijn liefdes en zijn passies. Maar hij staat ook stil bij wat Beethoven groot maakte: de verbijsterende vernieuwing van zijn muziek. En terwijl hij zelf langzaam aftakelt aan syfilis en weet dat hem met zijn dertig levensjaren niet veel tijd meer overblijft, beseft Schubert maar al te goed dat hij een dwerg zal blijven naast deze reus.
Op 16 december 2020 zal het 250 jaar geleden zijn dat Beethoven geboren werd. Wereldwijd zal met veel luister de verjaardag herdacht worden van een man wiens muziek in ons collectief geheugen gegrift staat met het noodlotmotief uit de vijfde symfonie of het begin van de Mondscheinsonate. Jos Meersmans, boeiend verteller, auteur en acteur van vele componistenportretten kruipt op 18 november voor de gelegenheid voor ons in de huid van Schubert.
Jos Meersmans, studeerde musicologie aan de KU Leuven en was tot zijn pensionering eind 2011 leraar muziekgeschiedenis en algemene muziekcultuur aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven. Jarenlang was hij medewerker van BRT 3, Radio 3, nu Klara. Hij heeft zich in de jaren tachtig en negentig ingespannen voor het herstel van het Leuvens Orgelpatrimonium en reist sinds 1983 rond in Vlaanderen en Nederland, eerst als klavierspeler, nadien als verteller in vele honderden optredens.
Inschrijiven gewenst!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar CC Leopoldsburg
Kastanjedreef 1
3970 Leopoldsburg

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: 14,00 €; Ledentarief: 12,00 €
€ 14,0
Reservaties
Organisatie vtbKultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel
Contact 0496 57 85 11
Trefwoorden bevestigd2020