U bent hier:

Lezing - Alle (trage) wegen leiden naar erfgoed

Lezing of congres Erfgoed

Trage wegen staan vandaag volop in de picture. Onze regio is immers bezaaid met talrijke wegjes voor traag, niet-gemotoriseerd verkeer en voor landbouwverkeer. Denk maar aan de vele kerkwegels, doorsteekjes in wijken, veldwegjes, bospaden… Ze bieden een veilige en soms ook kortere route naar school, het werk of de buurtwinkel. Bovendien zijn ze ideaal voor een ontspannende wandeling of fietstocht in de buurt. Je voelt je als het ware opgezogen in het landschap om je heen.
Trage wegen zijn evenwel onlosmakelijk verbonden met erfgoed. Het zijn historische verbindingen waarlangs boeren hun graan naar de molen droegen of producten naar de markt brachten, familieleden bij elkaar op bezoek gingen en drinkebroers hun café vonden. Dit levend erfgoed herinnert ook aan de trajecten van stoomtreinen of aan de paden waarlangs arbeiders zwaarbeladen schepen voortsleepten. Bovendien passeren trage wegen vaak langs klein bouwkundig erfgoed, zoals kapelletjes of veldkruisen. Niet toevallig vormden trage wegen het decor voor eeuwenoude processies en rituelen. In deze lezing gaan we dieper in op de geschiedenis van de (trage) wegen in onze regio en de historische bronnen die helpen om trage wegen te bestuderen. Aan de hand van een aantal sprekende voorbeelden tonen we de enorme diversiteit aan trage wegen als landschappelijk erfgoed.

Lies Vervaet is medewerker trage wegen bij Regionaal Landschap Schelde-Durme en doctor in de geschiedenis, gespecialiseerd in rurale geschiedenis en landschapsgeschiedenis.

Dit is een initiatief van Regionaal Landschap Schelde-Durme vzw en de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Schelde-Durme.

Graag vooraf uw aanwezigheid bevestigen via ioedscheldedurme@rlsd.be.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar GOC Ter Munken
Scheldestraat 39
9220 Moerzeke (Hamme)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 28 november 2019
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Reservaties
Organisatie Regionaal Landschap Schelde-Durme
Contact 09 210 90 66